Nyheter
En man lutar sig över en målning och kikar på den genom ett instrument
Magnus Mårtensson närstuderar Picassos Yngling från Gosól med en micro-fader för att undersöka ljushållfasthet. I bakgrunden Tom Sandström. Foto: (CC BY)

Genomlysning av känsligheten hos Picasso och Chagall

Medarbetare från Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium arbetar tillsammans med gästkollega Mariateresa Pullano på Göteborgs konstmuseum för att undersöka ljuskänsligheten på Picassos verk “Yngling från Gosól” och Chagalls verk “Stilleben med fruktkorg”.

Undersökningarna sker på plats i Göteborg under denna vecka och med hjälp av redskapet micro-fader som belyser punkter som är mindre än en halv millimeter stora och studerar förändringar som är många gånger mindre än det man kan se med det mänskliga ögat. Tillsammans med resultat från grundämnesanalys kan man sedan tolka och bedöma hur de olika delarna av verken påverkas av ljus och vidta åtgärder för att skydda dem mot blekning.

Med den informationen kan museet anpassa framtida utställningar så att så många som möjligt kan uppleva konsten samtidigt som framtida generationer kan se verket med de färger och den kontrast som vi ser idag.

Picassos Yngling från Gosól

Sommaren 1906 reste Picasso, tillsammans med Fernande Olivier, tillbaka till Spanien efter två år i Paris. Efter en kort paus i Barcelona reste de till den lilla byn Gosól i Pyrenéerna där Picasso återupptäckte sina spanska rötter. Tiden där markerade en förändring och en ny början för honom mot kubism. Han började använda en annan palett inspirerad av det spanska landskapet med stark kontrast av brunt, vitt och svart. Under bara tio veckor målade Picasso outtröttligt och producerade sju stora målningar, ett dussin medelstora och otaliga teckningar, akvareller, gouacher och sniderier.

Ett av dessa verk är Yngling från Gosól, en gouache på ribbat papper, som föreställer en ung spansk pojke med traditionell hatt. Analyserna som utförs syftar till att stödja tolkningen av de tekniker och material som Picasso använde, för att förstå verkets tillstånd och det bästa sättet att bevara och presentera denna viktiga teckning i Göteborgs konstmuseums samling.

Bild på Picassos
Riksantikvarieämbetets Tom Sandström i färd med grundämnesanalys av Picassos verk “Yngling från Gósol” med hjälp av XRF-teknik.(Röntgenfluorescens-spektrometri) . Foto: (CC BY)

Chagalls Stilleben med fruktkorg

Chagalls ”Stilleben med fruktkorg” är målad med olja på kartong där vi ser skillnad på färgens intensitet där den varit täckt av ramen, som vi kan anta är färgförändringar på grund av blekning av ljus. Solljus och ljus från lampor påverkar all färg i olika grad och oftast pratar man om blekning, men det kan även ske andra sorters färgförändringar som gulning och färger kan bli mörkare eller ändra färg för att vissa delar av en blandad färg bryts ner. Lila kan gå mot blått till exempel om den röda komponenten bleks bort.

Ljuskänslighetstesterna på detta verk ingår i en större studie med flera andra instrument från Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium.

Läs mer om hur det fungerar med gästkollegor vid Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: