Nyhetsarkiv
En rund byggnad i åtta våningar.
Byggnaden Forskaren vid Karolinska i Stockholm tas i bruk under 2024. I byggnaden ska Tekniska museet inreda en utställningsyta. Foto: (CC BY)

Tekniska museet hämtar inspiration i Visby till interaktiv scen på Karolinska

Från en workshop med Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad tar Tekniska museet med sig många idéer inför uppdraget att inreda ett våningsplan i ”Forskaren”, den nya byggnaden vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Det bubblar och sprakar och idéer studsar fram och tillbaka och byter form i Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby, säger Jesper Cederlund, sakkunnig inom utställningsteknik vid myndigheten.

Samtidigt, i Stockholm, väsnas kranar och maskiner, byggarbetare sliter och stora betongblock sätts på plats. Staden förändras. Nya hus och möjligheter tar form. Hur hänger det här ihop?

Hur skapar men en kreativ mötesplats?

Tillsammans med medarbetare från utställningsverkstaden funderar Magdalena Tafvelin-Heldner, intendent och projektägare på Tekniska museet, tillsammans med Emilie Sabel, intendent och produktionsledare, och Julia Olderius, strateg från Tekniska museet, kring frågor som:

Går det att skapa en yta som är större på insidan än på utsidan? Hur projicerar man på glas? Vilka material är lämpliga? Finns det andra som går att inspireras av? Vad är möjligt? Kan vi få idéer att bli verklighet?

En run byggnad i åtta våningar med gröna träd, andra byggnader och himmel runt om.
Byggnaden Forskaren vid Karolinska i Stockholm färdigställs just nu. Där får Tekniska museet en utställningsyta med fokus på Life science. Foto: (CC BY)

Life science är ett tvärvetenskapligt forskningsgren som samlar företag och forskning vars mål är förbättrad hälsa. Sverige och världen står inför stora hälsoutmaningar på regional, nationell och global nivå.

På området runt Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i Hagastaden byggs just nu ett cirkelformat hus som kommer att heta Forskaren. I huset har Tekniska museet fått möjlighet att utvidga sin verksamhet med en interaktiv life science-scen.

Satsningen görs i nära samarbete med Karolinska institutet och det hela öppnar 2024. I byggnaden Forskaren flyttar en rad spännande aktörer in aktiva inom life science, restauranger, kontorshotell och Tekniska museets hub.

Inspireras hos Riksantikvarieämbetet

Sju personer sitter runt ett bord med laptops, papper och pennor.
Besökarna från Tekniska museet på plats i Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby. En av frågorna har handlat om möjligheterna att skapa en utställningsyta som känns större på insidan än på utsidan. Foto: (CC BY)

– Vi kommer att erbjuda utbud som fusionerar life science med konst. Huvudmålgruppen är något äldre än på Tekniska museet men vi kommer även att välkomna allmänhet och skolan. Inom projektet vill vi bygga en ny multifunktionell plattform för fysiska och digitala upplevelser och för detta har vi tagit hjälp av Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad, säger Magdalena Tafvelin-Heldner.

Idéer för Tekniskas utställningsyta råder det inte någon brist på och i idéstadiet finns inga begränsningar.

Interiör från byggnaden Forskaren. Foto: (CC BY)

Museets hubb öppnar 2024

– Riksantikvarieämbetets roll i starten på vårt projekt är mycket viktig för oss och vi vill gärna fortsätta ett samarbete i projektet med er, säger Magdalena Tafvelin-Heldner och fortsätter:

– Vi värdesätter myndighetens stora kompetens och möjligheterna att testa lösningar samt er djupa förståelse för utställningsmediet. Workshopen hos er har varit både lärorik och rolig.

Om idéerna blir verklighet eller om de nya idéer de fått med sig hem utvecklas och tar en annan form får vi se när Tekniska museet öppnar sin hubb på Forskarens bottenvåning, under 2024.

Ta hjälp av utställningsverkstaden

Museer kan genomföra studiebesök och workshoppar hos Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby.

Läs mer om verkstaden här

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: