Nyhetsarkiv
En man håller i en orange slang som kopplar ihop en fabriksmodell i miniformat med ett litet växthus.
Utställningstekniker Gustav Löfgren vid Riksantikvarieämbetet med Växthuseffektstopparen - en av barnens möjlighetsmaskiner i utställningen. Foto: (CC BY)

”Möjlighetsmaskiner” tar barnens hjälp att klara målen i Agenda 2030

I utställningen ”Möjlighetsmaskiner”, som tagits fram med stöd av Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad, tar barnen på sig möjlighetsglasögonen för att tillverka maskiner för att för att lösa världens miljöproblem.

Hur kan barns kreativitet tas till vara för att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030? Den frågan ställde sig Gotlands museum, som tillsammans med Riksantikvarieämbetet arbetat fram utställningen Möjlighetsmaskiner, som nu visas på museet.

Skolklasser löser klimatutmaningar

Tillsammans med en konstpedagog har ett tiotal skolklasser i årskurs 3 och 4 skissat på lösningar av dagens och morgondagens utmaningar på miljö- och klimatområdet.

Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby har hjälpt till i det kreativa arbetet och med att bygga själva möjlighetsmaskinerna. Här är ett smakprov på en av maskinerna.

– Skoleleverna har varit uppdelade i grupper om två-tre stycken som jobbat fram en idé och skissat på modell av en möjlighetsmaskin. Vår roll varit att prata, peppa och diskutera hur maskinen ska kunna funka och se ut. Efter att vi träffat alla elever så valde vi tillsammans med projektledaren ut fyra maskiner som vi byggde färdiga prototyper av, berättar Gustav Lövgren, utställningsproducent vid Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad.

Verkstaden i Visby finns som stöd för museer som behöver hjälp med att bygga utställningar.

– Det här har varit ett väldigt kul och viktigt projekt att vara en del av. Framför allt att möta alla dessa underbara kreativa ungar, säger Gustav Lövgren.

Barnens maskiner ska väcka tankar

En svart industribyggnad i miniformat har en slang som leder från skorstenen till ett litet växthus.
I projektet ”Möjlighetsmaskiner” låter man barnen komma med kreativa idéer på hur målen inom Agenda 2030 ska uppnås. Det hela resulterade i en utställning på Gotlands museum. Foto: (CC BY)

Bland de färdiga maskinerna finns till exempel ”Växthuseffektstopparen” – en apparat som omvandlar koldioxid till Syre med hjälp av växter. En annan är ”Ulkur”, maskinen som tar bort allt skräp från havet.

– Den kommer helt från elevernas idéarbete, och funkar så att skräp och kemikalier kommer in i ett rör och sedan mals allt skräp ner och så drivs maskinen på skräp, berättar Gustav Löfgren.

En person laddar sin telefon när den är inkopplad till en jacka med solceller.
Besökaren Albin Berg testar att ladda sin mobiltelefon i möjlighetsmaskinen ”Solcellsjackan”. Foto: (CC BY)

Mer under Museernas vårmöte

Projektledaren från Gotlands museum kommer att föreläsa om projektet Möjlighetsmaskiner på Museernas vårmöte i april 2023.

Ta hjälp av utställningsverkstaden

Museer kan genomföra studiebesök och workshoppar hos Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby.

Läs mer om verkstaden här

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: