Nyhetsarkiv
Teckning med glaspärlor i olika form och färg.
Lär känna Riksantikvarieämbetets arkiv under Arkivens dag, den 11 november 2023. Årets tema är färg och form och vi har letat fram olika exempel ur arkiven. På bilden en föremålsteckning av glaspärlor från Birka. Foto: (PDM)

Öppet hus med färg och form på årets Arkivens dag

Välkommen att besöka Riksantikvarieämbetets arkiv i Stockholm på lördag den 11 november. Passa på att följa med på visning i våra magasin och se utrymmen som annars inte är öppna för besökare. I år visar sig arkiven från sin mest färgstarka sida – årets tema är “Färg och form”.

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Riksantikvarieämbetet bjuder då in till öppet hus i arkivet mellan klockan 12 och 16 och visar exempel ur  våra arkiv på temat färg och form. Här finns föremålsteckningar, skisser av kyrkotextilier, färgsättningsscheman för byggnadsminnen och mycket mer.

För de yngre erbjuder vi en särskild familjevisning och pysselhörna. Färglägg motiv hämtade från arkivet eller låt dig inspireras till att rita en egen teckning. Vi bjuder på kaffe/te och saft.

Du hittar oss i Östra stallet på Storgatan 41 i Stockholm.

På programmet

12:15 – 13:00 Visning i magasinen
13:15 – 14:00 Familjevisning i magasinen
14:15 – 15:00 Visning i magasinen
15:15 – 16:00 Visning i magasinen

Antalet platser till visningarna är begränsat. Biljett hämtas på plats, ingen förbokning. Av utrymningsskäl är det inte möjligt att ta med barnvagnar eller rullstolar i magasinen.

När du vill veta mer

År 1998 öppnade många arkiv sina dörrar inom det gemensamma namnet Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag spritt sig, så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november.

Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap.

  • arkivensdag.nu kan du läsa mer om vad som händer runt om i Sverige under lördagens Arkivens dag.
  • På Riksantikvarieämbetets webbplats under Mötesplats arkiv och bibliotek hittar du fler aktiviteter under året som är öppna för besökare.
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: