Nyhetsarkiv
Två porträttfoton. Till vänster en kvinna i glasögon. Till höger en man med halskedja. De tittar båda in i kameran.
Vikarierande riksantikvarie Susanne Thedéen och vikarierande överantikvarie Eric Fugeläng. Foto: (CC BY)

Regeringen utser vikarierande ledning för Riksantikvarieämbetet

Regeringen har utsett Susanne Thedéen till vikarierande riksantikvarie och Eric Fugeläng till vikarierande överantikvarie. Det gäller tills ordinarie riksantikvarie utses av regeringen.

Susanne Thedéen har sedan den 20 april 2022 varit överantikvarie för Riksantikvarieämbetet. Från och med den 15 mars är hon vikarierande riksantikvarie.

Ekonom och arkeolog

Susanne Thedéen är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och filosofie doktor i arkeologi från Stockholms universitet. Hon har tidigare varit länsmuseichef på Gotlands Museum och har mångårig erfarenhet från statsförvaltningen, musei- och kulturmiljöområdet.

– Det är ett stort ansvar som jag är tacksam för att jag får axla. Jag har nu två års erfarenhet av att ingå i myndighetens ledning och ser fram emot att fortsätta arbetet på inslagen väg. Vi fortsätter att prioritera digitalisering av museisektorn, samhällsbyggnadsprocessen, beredskapsfrågor, samt att stärka kulturarvsforskningen, säger hon.

Vikarierande överantikvarie

Samtidigt som Susanne Thedéen kliver fram som vikarierande riksantikvarie lämnar hon rollen som överantikvarie. Den har nu regeringen beslutat ska övertas av Eric Fugeläng. Han är för närvarande avdelningschef för Riksantikvarieämbetets Museiavdelning.

Eric Fugeläng har mångårig erfarenhet av ledarskap inom musei- och kulturarvsområdet, bland annat som chef vid fd. Riksutställningar. Han har en utbildningsbakgrund inom kommunikation och marknadsföring från Berghs School of Communications och Edith Cowan University och sitter som ledamot i Svenska Unescorådet.

– Jag uppskattar regeringens förtroende. Susanne och jag har båda mycket driv och engagemang men lite olika bakgrund, vilket stärker oss i vårt gemensamma ledarskap. Tillsammans med övriga myndigheten och våra många samverksamparter ska vi se till att Riksantikvarieämbetet fortsätter utveckla sin viktiga pådrivande och stödjande roll inom kulturarvsområdet, säger han.

Ledarskapsskifte

Den 15 mars avslutades tidigare riksantikvarie Joakim Malmströms uppdrag som riksantikvarie då han tillträdde som generaldirektör för Skolverket. Vikariaten för Susanne Thedéen och Eric Fugeläng gäller tills en ordinarie riksantikvarie utses av regeringen.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: