Nyhetsarkiv
Vy över en ruin med ett torn och i bakgrunden en väderkvarn.
Kulturnatt Stockholm. Bilden visar Sankt Pers kyrkoruin i Sigtuna, kyrkoruinen mot sydväst. Litografi. Okänd upphovsperson. Foto: (CC BY)

Upptäck spåren av Sveriges historia under ”Kulturnatt Stockholm” hos oss

Är du i Stockholm lördagen den 20 april? Då kan du passa på att besöka Riksantikvarieämbetet och få lyssna till spännande föreläsningar och utforska spåren av Sveriges historia i våra arkiv. Under Kulturnatt Stockholm berättar vi om kungar och slavar, blodbad och krigsbyten och arkeologi då och nu. Det blir även visningar av våra magasin. Fri entré.

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek hälsar alla välkomna in på Öppet hus under Kulturnatt Stockholm, lördagen den 20 april, mellan klockan 18.00–24.00. Vi bjuder på ett varierat program i spåren av Sveriges historia.

Besök oss i Östra stallet, Storgatan 43 i Stockholm, där vi bjuder på föreläsning med Sigtuna Museum & Art på temat ”Sveriges historia utifrån Sigtuna. Massgrav, runben, silverskatter, kungar, slavar och vanligt folk i Sigtuna för 1000 år sen”.

Du får även möta våra medarbetare Åsa M Larsson, som berättar om hur kunskapen om vår förhistoria har växt fram och hur arkeologer arbetar idag under programpunkten ”Från monument till mikroskopi – svensk arkeologi från 1900-tal till 2000-tal” och Henning Hansen som ger glimtar ut samlingarna vid Riksantikvarieämbetets bibliotek och arkiv på temat ”Blodbad, krigsbyten och runor”.

Passa också på att följa med på visning ned i våra arkiv- och biblioteksmagasin, där massor av information om Sveriges kulturarv finns samlad – allt i från runstenar till byggnadsminnen.

Kulturnatt i Östra stallet

Här hittar du alla hålltider för vårt program under Kulturnatt Stockholm

Ett valv i förgrunden och i bakgrunden nattljus på hyllor med böcker.
Natt i Östra stallet. Foto: (CC BY)

När du vill veta mer

Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA) och Vitterhetsakademins bibliotek ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet. Vi har en lång historia och våra samlingar har byggts upp under flera hundra år. Samlingarna innehåller främst ämnena arkeologi, kulturmiljövård, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi och numismatik .

En Här på Storgatan 43 hittar du våra arkiv och bibliotek som håller öppet på Kulturnatt Stockholm. (PDM)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: