Nyhetsarkiv
En person står i ett fjällandskap med toppar och sjöar
Unescos världsarvskommitté har fattat beslut om en så kallad Reactive Monitoring Mission gällande världsarvet Laponia. På bilden fjällvandrare i Rapadalen, Foto: (CC BY)

Unescodelegation på plats i Laponia

Den 27-31 maj 2024 kommer en Unescodelegation på besök till Sverige efter världsarvskommitténs beslut, i Riyadh 2023, om ett platsbesök till världsarvet Laponia.

Delegationen kommer på ett så kallat Reactive Monitoring Mission med anledning av regeringens beslut om bearbetningskoncession för Kallak K nr 1 i Jokkmokks kommun. Delegationen ska utreda huruvida risk finns för påverkan på världsarvet av planerad gruvverksamhet.

Rapport inför möte 2025

Världsarvsfrågorna är frågor där Sverige har haft och vill ha en hög ambitionsnivå. Riksantikvarieämbetet välkomnar att Unesco kommer hit och får se Laponia på plats och ser till att delegationen får ta del av olika intressen och perspektiv i frågan. Efter besöket kommer delegationen att skriva en rapport som ska presenteras inför världsarvskommitténs möte år 2025.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: