
Återlämnandeceremoni på Nordiska museet
Lördagen den 10 maj deltog Riksantikvarieämbetet vid ceremonin på Nordiska museet när två seitar återlämnades till Talma sameby. Ett 60-tal personer var närvarande vid ceremonin där Nordiska museet bad om ursäkt för att de har mottagit seitarna på ett oetiskt sätt.
Dagen innan hade Riksantikvarieämbetet ett möte med Talma sameby i myndighetens lokaler på Storgatan i Stockholm. Riksantikvarie Susanne Thedéen, enhetscheferna Annelie Kurttila och Christian Runeby samt Kicki Eldh, utredare med ansvar för frågor om återlämnandeprocesser deltog för Riksantikvarieämbetets räkning.
De berättade om och förde dialog kring Riksantikvarieämbetets regeringsuppdrag om vägledningar och förutsättningar för identifiering och återlämnande av föremål – samt öronmärkta medel till återlämnandeprocesser och hur tjänsten Fornsök fungerar.
– Det är med stor glädje och ödmjukhet jag står här idag. Men också med stolthet – över att få delta i denna ceremoni och över att vi på Riksantikvarieämbetet till någon liten del kunnat bidra till det som händer här idag, sa Susanne Thedéen i sitt tal vid ceremonin.
Minne och identitet
– Kulturarv handlar inte bara om att bevara. Inte bara om det som hänt för längesen. Kulturarv handlar också om minne och identitet. Om rätten att känna igen sig i historien och om traumat när kulturarv förstörs eller tas ifrån en, sa Susanne Thedéen.
Fredrik Prost, konsthantverkare och författaren, höll i en reningsceremoni av seitarna tillsammans med deltagarna, efter att de hade överlämnats till Talma sameby av Nordiska museets VD Sanne Houby-Nielsen.
En seite är ett heligt föremål inom den samiska andligheten. Ofta en ovanligt formad sten, utplacerad i naturen på bestämda heliga platser, exempelvis vid sjö- eller älvstränder eller uppe på fjället.
När du vill veta mer
Att erbjuda vägledning till företrädare för de nationella minoriteterna i samband med återlämnandeprocesser är en del i Riksantikvarieämbetets regeringsuppdrag.