Nyhetsarkiv
Två damer vandrar i gamla kvarter på en bred kullerstensgata omgiven av äldre träbyggnader.
Den 12–14 september 2025 är det återigen dags att fira kulturarvet lite extra. Temat för året är "Kulturarv och bebyggelse". Foto: (CC BY)

Kulturarvsdagen 2025 hyllar Sveriges byggnadskultur

Den 12–14 september 2025 är det återigen dags att fira Kulturarvsdagen, då bjuder Riksantikvarieämbetet in kulturarvsaktörer och kulturhistoriskt intresserade arrangörer att medverka med lokala aktiviteter.

Riksantikvarieämbetets årliga temadag Kulturarvsdagen syftar till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer.

Under dessa tre dagar är alla som vill välkomna att delta med egna arrangemang, dit allmänheten bjuds in att upptäcka och uppleva den rika byggnadskultur som format landet. Det kan handla om allt från visningar, guidade vandringar och utställningar till att prova-på hantverk, och inte minst aktiviteter för barn i alla åldrar. 

För att medverka med ett lokalt arrangemang behöver man inte vara expert och det kostar inget att vara med som arrangör. Såväl företag och organisationer som privatpersoner kan delta.

Det byggda kulturarvet i fokus

Årets tema är ”Kulturarv och bebyggelse”, vilket sammanfaller med 50-årsjubileet av det Europeiska byggnadsvårdsåret 1975 som var en reaktion mot de omfattande rivningarna under 1960- och 70-talen.

Under den perioden försvann stora delar av det historiska bostadsbeståndet i svenska städer. Man uppskattar att mellan 30 000 och 40 000 hus från 1800-talet revs mellan 1960 och 1975, och över 100 000 lägenheter byggda före sekelskiftet 1900 försvann. I städer som Katrineholm och Hagfors revs upp till 80 procent av bostadsbeståndet. Syftet med byggnadsvårdsåret var att öka medvetenheten om de oersättliga värden som finns i våra historiska byggnader och miljöer.

Idag står vi inför liknande utmaningar med stort exploateringstryck, behov av nya bostäder, energikris och rivningar. Men nu är frågor om miljö, klimat, energi och hållbarhet ännu mer centrala – både i städerna och på landsbygden.

Öka kunskap om byggnadsvård och återbruk

– Vi hoppas att fler får ökad förståelse för värdet av vårt byggda kulturarv och hur byggnadsvård och kulturmiljövård kan bidra med lösningar och kunskap om hållbara material och metoder för återbruk, varsam renovering och omvandling utifrån dagens behov. På så sätt kan vi minska resursförbrukning och klimatutsläpp och samtidigt säkerställa att det byggda kulturarvet bevaras och används för kommande generationer, säger Susanne Thedéen, Riksantikvarie.

 

När du vill veta mer

Kulturarvsdagen är en del av det paneuropeiska initiativet European Heritage Days, som samlar 46 medlemsländer i Europarådet för att gemensamt lyfta fram Europas kulturarv. Varje år har ett nytt tema. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för kulturarvsdagarna i Sverige, som genomförs i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Förra året deltog 317 arrangemang runt om i landet med nära 68 000 besökare. Arrangemangen genomfördes av hembygdsföreningar, museer och andra organisationer samt kulturhistoriskt intresserade privatpersoner.

Läs mer om Kulturarvsdagen och att medverka med lokala aktiviteter på: raa.se/kulturarvsdagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: