Jonas Liveröd tillsammans med fällen från ett lejon som Haile Selassie hade som husdjur. Foto: ( CC BY)

Samlaren som vill bli förvirrad

Konstnären Jonas Liveröd samlar på saker som han inte trodde fanns. Nu har han hittat ett hem åt sig och sin samling. I den Liverödska wunderkammaren kommer besökaren bland annat att få se Haile Selassies lejon och en bit av Jesu förhud.

En sen kväll i Indien hittade Jonas Liveröd en tändare som inte bara kunde åstadkomma en vanlig liten eldslåga utan även kunde projicera en bild av den irakiske diktatorn Saddam Hussein. Tändaren var så pass förbryllande att Jonas Liveröd köpte två stycken och infogade dem i sin samling.

– Jag samlar på ting jag inte hade kunnat tänka mig fanns i världen. Jag har livlig fantasi men ibland blir jag paff över att en viss sak finns, säger han.

Mellan fakta och fiktion
Principen är att föremålen ska förvirra honom mer än att förklara något för honom. Dit hör till exempel den nämnda reliken, en liten skrumpen bit som påstås vara Jesu förhud.
– Jag har hört att det finns 226 Jesu förhud. Äktheten är inte viktig – jag tycker om gränsen mellan fakta och fiktion, förklarar Jonas Liveröd som fascineras av föremål med mytisk laddning.

Haile Selassie, Etiopiens siste kejsare som hyllas inom rastafarirörelsen och kallades Lejonet av Juda, hade också lejon som husdjur. Efter både lejonens och Selassies död donerade sonen en av lejonfällarna till Jonas Liveröds samling. Där finns också 10-miljarderssedlar från Jugoslaviens period av hyperinflation under kriget, samt en tändstickstavla med Londonmotiv som enligt tillhörande dokumentation tog 510 timmar att tillverka.

Jonas Liveröd har samlat på saker sedan han var liten och förutom de förvirrande föremålen har han också några mer specifika och avgränsade samlingar, till exempel ett stort antal olika åksjukepåsar från flygplan.

Ett eget kejsardöme
De senaste åren har han rest mycket och flyttat ofta så föremålen har legat nedpackade i kartonger, vilket bekymrar honom eftersom det inte är en optimal miljö för samlingen.
– Men nu har jag hittat en plats där jag kan förverkliga min pojkdröm och ge den Liverödska wunderkammaren utrymme. Det är som ett eget litet kejsardöme.

Kejsardömet heter Ågårdskvarn och ligger i Västergötland. Där har han en kvarn från 1854, ett gammalt mejeri och en mjölnarbostad att tillgå för sig och sin samling. Hur han ska presentera den föremålen funderar han ännu på.

– Jag är starkt emot en romantisk presentation som låter tingen bli historiska. Jag vill att det ska kännas som att föremålen deltar i vår samtid, säger Jonas Liveröd.

Med det menar han att föremålen ska tala med oss här och nu. Däremot är han skeptisk till att ständigt anpassa form och tilltal efter samtidsbefolkningens förmodade behov.

Det magiska i längtan
– Jag älskar museer reservationslöst men av rädsla för att upplevas som föråldrade gör en del museer sig själva en otjänst genom att satsa på att bli interaktiva och digitala. Jag upplever att det finns en längtan efter motsatsen, säger Jonas Liveröd och fortsätter:

– Vi lever i en tid där allt är tillgängligt jämnt. Jag saknar det magiska i längtan och väntan, i att det inte alltid går att nå en sak i varje ögonblick.

Den som längtar efter att få se den Liverödska wunderkammaren kommer också att få vänta, oklart hur länge. Öppettider: efter behag.

 

Foto: Jonas Liveröd (CC BY)