En måltavla med pilar i förgrunden framför en av kungshögarna.
Bågskyttetävling i Gamla Uppsala 2018. Foto: ( CC BY)

Guidade visningar

Följ med på våra öppna visningar, eller boka ett skräddarsytt program som passar just er!

Anpassning på grund av COVID-19

  • Vi tar bort våra minimumgränser för antal deltagare, istället är det max 15 deltagare som gäller.
  • Visningar sker utomhus. Vid överenskommelse är inomhusvisning för några få deltagare möjlig.
  • Visningar med VR-upplevelse, kämpalekar samt barnkalas går i nuläget inte att boka.
  • Kontakta oss på bokningar.gamlauppsala@raa.se vid frågor.

Här hittar du information, tider och priser för våra guidade visningar. Andra spännande aktiviteter hittar du i vår evenemangskalender.

Alla guider som arbetar vid museet har en akademisk utbildning i arkeologi, historia, etnologi, konstvetenskap eller kulturgeografi. Vid Gamla Uppsala museum lägger vi också mycket stor vikt vid guidernas bemötande och skicklighet i att förmedla kunskaper och upplevelser på ett intresseväckande vis. Den kunniga personalen ger oss också möjlighet att utforma en visning efter era önskemål.

Öppna visningar

Besök museet och se utställningen om Gamla Uppsalas förhistoria. I entréavgiften ingår våra ordinarie visningar som är öppna för allmänheten. Under sommaren har vi visningar av museet varje dag, både svenska och på engelska. Övrig tid på året har vi visningar på svenska under helgerna.


Förboka visningar

Boka en gruppvisning av museet och fornlämningsområdet med någon av våra kunniga guider, eller aktiviteter såsom pilbågsskytte och andra roliga kämpalekar till er teambuildingdag! Här hittar du de olika visningarna som kan förbokas för grupper. För gruppvisningarna betalar ni en grundavgift per grupp utöver entréavgiften 70 kronor per person.

Välkommen med din förfrågan i våra bokningsformulär för grupper respektive för skolor.

Guidad visning av museet eller fornlämningsområdet – 50 min.

Tillsammans med en av våra kunniga guider tas ni med på en visning som berättar Gamla Uppsalas lika mytiska som mystiska historia ända fram till de dagsaktuella arkeologiska resultaten. Vilka ligger begravda i de enorma gravhögarna? Vad har hittats i gravarna? Vad berättades om det gyllne templet? Offrade man verkligen människor? Hur så vardagslivet ut här för mer än 1000 år sedan? Och hur var det egentligen med de märkliga stolpraderna arkeologerna hittat? Går även att boka som VR-visning, då ingår en kortare visning och sen test av vår Virtual Reality-upplevelse, se nedan.

Grundavgift per grupp utöver entréavgiften:
(Minst 15 betalande och max 30 personer per grupp)

  • 750 kronor per grupp under vardagar ordinarie öppettid.
  • 1 400 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

 

Guidad visning av museet och fornlämningsområdet – 80 min.

Visningen ger er möjligheten att med guiden både titta på de föremål som hittats i gravhögarna och i området samt gemensamt besöka fornlämningsområdet. Går även att boka som VR-visning, då ingår en visning av museet och sen test av vår Virtual Reality-upplevelse för upp till 10 personer, se nedan

Grundavgift per grupp utöver entréavgiften:
(Minst 15 betalande och max 30 personer per grupp)

  • 1 000 kronor per grupp under vardagar ordinarie öppettid.
  • 1 750 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

Guidad visning med VR-upplevelse – 50 minuter

Tillsammans med en av våra kunniga guider tas ni med på en kortare visning som berättar Gamla Uppsalas lika mytiska som mystiska historia. Därefter får sällskapet möjlighet att testa vår VR-upplevelse som gör det möjligt att träda in i Gamla Uppsala som det såg ut cirka år 650 e. Kr. Guiden finns med och hjälper er med utrustningen och berättar om det ni ser. Det ni ser i VR-glasögonen visas också på en skärm bredvid så att hela sällskapet kan hänga med. Observera att vanliga glasögon inte kan bäras tillsammans med VR-glasögonen.

Grundavgift per grupp utöver entréavgiften:
(Max 5 personer per grupp)

750 kronor per grupp under ordinarie öppettid på vardagar.
1 400 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

Guidad visning med VR-upplevelse – 80 minuter

Tillsammans med en av våra kunniga guider tas ni med på en 30-minutersvisning som berättar Gamla Uppsalas lika mytiska som mystiska historia. Därefter får sällskapet möjlighet att testa vår VR-upplevelse som gör det möjligt att träda in i Gamla Uppsala som det såg ut cirka år 650 e. Kr. Guiden finns med och hjälper er med utrustningen och berättar om det ni ser. Det ni ser i VR-glasögonen visas också på en skärm bredvid så att hela sällskapet kan hänga med. Observera att vanliga glasögon inte kan bäras tillsammans med VR-glasögonen.

Grundavgift per grupp utöver entréavgiften:
(Max 10 personer per grupp)

1 000 kronor per grupp under vardagar ordinarie öppettid.
1 750 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

Virtuell visning (nytt för 2019)

Sker inne i museet. Vi guidar runt i Gamla Uppsala som det såg ut ca 650 e.v.t. Det vi ser är samma som i Virtual Reality-upplevelsen, men i stället för glasögon och handkontroller visar vi på storskärm och det är guiden som styr med hjälp av en kontroll. Denna visning lämpar sig bra för dig som kommer med en lite större grupp men ändå vill se hur platsen såg ut på järnåldern. 50 minuter.

Grundavgift per grupp utöver entréavgiften:
(Minst 15 betalande och max 30 personer per grupp)

750 kronor per grupp under vardagar ordinarie öppettid.
1 400 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

Kämpalekar – 120 min.

Det tycks som om människan i alla tider tävlat och lekt. Från järnåldern känner vi till ett antal lekar, spel och idrotter ni kan utmana varandra i. Vi kan prova på allt från långbåge/pilbåge, ”rövkrok”, kasta docka, dra skinn, fettpinne och en massa andra roliga lekar. Programmet lämpar sig lika väl för kompisgänget eller släktkalaset som för teambuilding och inkluderar en guidad visning av museet.

Grundavgift per grupp utöver entréavgift 70 kronor:

  • 2 900 kronor per grupp under vardagar ordinarie öppettid.
  • 3 400 kronor per grupp under helger/helgdagar samt utanför ordinarie öppettid.

 

Barnkalas – 90 min

Nu kan du bli bland de första som bokar barnkalas på museet! Vi erbjuder roliga aktiviteter med historisk prägel i en annorlunda miljö. Beroende på ditt barns ålder och intressen kan du välja mellan tre huvudteman och självklart går det bra att anpassa utformningen av kalaset efter era önskemål och behov.

Kämpaviking – ett lite sportigare kalas. Sommartid utmanar barnen varandra i grenar som till exempel dragkamp och (vid uppehållsväder) pilbågsskytte. På vintern håller vi oss inomhus och tävlar kanske i rustningsstafett och löser kluriga rungåtor.
Mytologi och sagor – En dockteater baserad på historier från den nordiska mytologin, passar bra för små barn.
Historisk verkstad – Ett kalas för den kreative, barnen får prova på hantverk som till exempel att skapa i lera, fläta band eller lära sig skriva med runor.

Barnkalas anordnar vi främst på förmiddagarna, men vi kan ibland vara flexibla beroende på årstid och vald dag. Aktiviteterna tar cirka 1 timme 30 minuter och leds av vår personal. Därefter har ni möjlighet att stanna kvar en stund och till exempel äta medhavd tårta om så önskas.

Grundavgiften för barnkalaset är 950 kronor och därtill 50 kronor per barn.
Medföljande vuxna följer med utan kostnad och ansvarar för barnen under kalaset.

Så bokar du

Förboka gruppvisningarna via e-post bokning.gamlauppsala@raa.se eller på vår bokningstelefon 018-23 93 12. Vi kan också skräddarsy ett program som passar just er grupp! Kontakta oss så får du mer information om vad vi kan erbjuda er. Eller kom och hälsa på!

Det finns även möjlighet att hyra en del av lokalen för till exempel vigsel, kontakta museet för priser.