Man med hatt och block i handen står framför medeltida grindstolpar med runor på.
Otto von Friesens fältarbete blir nu mer tillgängligt för forskning. Foto: (CC BY)

Aktuellt om Runor

Här kan du ta del av vad som är på gång i söktjänsten Runor.

Den 3 december 2020 lanserades söktjänsten Runor, en ny digital resurs för runforskning och för andra intresserade av runor och runinskrifter. Runor är resultatet av ett fyraårigt samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.

Tjänsten Runor innehåller information om kända och registrerade runor. Du kan söka efter runstenar, runtexter och plats, geografiskt via karta eller namn i titeln.

Missade du seminariet?

Då får du en chans att se det i efterhand. Titta gärna på webbsändningen från seminariet, då söktjänsten presenterades för första gången vid ett digitalt lanseringsseminarium.

Utforska Runor här

Söktjänsten Runor är i första hand utvecklad för att förenkla för forskare, så att man ska kunna söka på befintligt runmaterial digitalt på ett enda ställe, var man än befinner sig i världen. Men tjänsten vänder sig också till alla med stort intresse för runor och runinskrifter eller dig som vill veta om det finns några runor på en viss plats du befinner dig eller tänker besöka.

Här kan du börja utforska den nya tjänsten RunorSöktjänsten kräver ingen inloggning och webbgränssnittet är mobilanpassat för arbete i fält.

Läs gärna mer även på våra sidor om runor och runstenar. Där finns även den uppskattade Runskolan som vänder sig till lärare och elever i skolan eller till dig som är nybörjare och nyfiken på runor.


 

Söktjänsten Runor är resultatet av projektet Evighetsrunor – ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Uppsala universitet med finansiering från Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademien. 

___ ___