Olga Zabalueva är lektor i museologi vid Umeå universitet. Hon forskar bland annat om kulturarv och nationalism.

”Museer är nationalistiska vare sig de vill eller inte”

Forskaren Olga Zabalueva gästar den andra delen av Museer & omvärlds seminarieserie Museologi på menyn för att prata om museer och nationalism.
– Museerna använder begrepp som ”institutionell neutralitet” och ”objektiv kunskap” för att undvika att ställa obekväma frågor och ta upp svåra ämnen, säger hon.

I seminarieserien Museologi på menyn får du som arbetar inom musei- och kulturarvssektorn ta del av den senaste forskningen – komprimerad, konkret och direkt tillämpbar. Vid varje seminarietillfälle deltar en forskare och en representant från museisektorn.

Det andra lunchseminariet tisdag 10 juni handlar om museer och nationalism. Tidigare i våras menade Sveriges Museers ordförande att museerna borde bli mer nationalistiska. När beredskap och NATO dominerar samhällsdebatten väcks frågan om museernas roll: Ska de stärka en nationell berättelse eller erbjuda bredare perspektiv på historia och identitet?

I detta samtal medverkar Olga Zabalueva, lektor i museologi vid Umeå universitet som forskar om kulturarv och nationalism, och Fredrik Svanberg, chef för Kulturhistoriska avdelningen vid Nordiska museet.

Museer & omvärld ställde tre frågor till Olga Zabalueva.

Under våren har representanter för svenska museer hävdat att museibranschen borde bli mer nationalistisk. Vad anser du om det?

– För mig låter det kontroversiellt av en enda anledning – museer är redan nationalistiska, vare sig de vill det eller inte. Det är inbäddat i själva institutionens natur, eftersom det offentliga museet som vi känner det idag är en produkt av den västerländska moderniteten och djupt rotat i nationens ursprung. Den fråga jag istället skulle vilja ställa är: Museer är redan nationalistiska – vilka effekter och konsekvenser har det? Hur arbetar vi med det?

En svår fråga kanske, men går det att prata om ”nationella värderingar”? Finns det sådana?

– Nationella värderingar existerar definitivt i varje ”föreställd gemenskap”, om vi lånar Benedict Andersons begrepp. Men de är också problematiska eftersom det ofta handlar om stereotyper och om att definiera ”oss” i motsättning till ”dom”, vilket skapar djupare sociala klyftor och polarisering. Vill vi verkligen leva i en värld full av stereotypa ”nationer” som framstår som homogena kollektiv? Eller borde vårt samhälle byggas på solidaritet, omsorg och respekt för individens mänskliga värdighet?

Både i ditt hemland Ryssland och i USA pressar makthavarna museer och kulturarvsinstitutioner att sprida glorifierande nationalistiska narrativ. Vilka är de viktigaste lärdomarna från dessa länder?

– Den viktigaste, och ärligt talat skrämmande, lärdomen från dessa exempel är hur snabbt demokratin kan monteras ned. Och hur lätt rädslan för att bli förtryckt får även de mest progressiva, liberala institutionerna att börja självcensurera sig och betrakta kritiskt tänkande och ifrågasättande av status quo som ”för politiskt”. Det är också avslöjande hur både museiinstitutioner och universitet använder begrepp som ”institutionell neutralitet” och ”objektiv kunskap” för att undvika att ställa obekväma frågor och ta upp svåra ämnen. Jag har sett den utvecklingen i mitt hemland, och jag ser liknande tendenser i USA. Jag skulle verkligen inte vilja se det i Sverige – men för att undvika det är jag rädd att jag måste blunda och sluta titta.



Seminarieserien Museologi på menyn sänds via Teams. Ingen föranmälan krävs.

Vid varje seminarietillfälle deltar en forskare och en representant från museisektorn. Seminarierna avslutas med en samtalsstund där publiken kan ställa frågor. Seminarierna modereras av Daniel Strand, redaktör för Museer & omvärld.

Museologi på menyn #1 | Forntida DNA på museer – frälsning eller fallgrop?
3 juni 2025 12:00 – 12:30
Med Anna Källén, professor i museologi vid Umeå universitet och Helene Ceplitis, utställningsproducent vid Malmö museer.
https://msteams.link/X20Q

Museologi på menyn #2 | Nationalism och museer – plikt eller propaganda?
10 juni 2025 12:00–12:30
Med Olga Zabalueva, lektor i museologi vid Umeå universitet och Fredrik Svanberg, chef för kulturhistoriska samlingarna vid Nordiska museet.
https://msteams.link/YRY7

Museologi på menyn #3 | AI på museer – drivkraft eller dystopi?
17 juni 2025 12:00–12:30
Med Per Israelson, lektor i mediehistoria vid Linnéuniversitetet och Ellen Hallgren, digital pedagog vid Sveriges museum om Förintelsen.
https://msteams.link/0JBP


Daniel Strand

daniel.strand@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: