Omvärld och insikt

Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Tallrikar och glas på ett bord.

Spanska fine dining-restaurangen gjordes om – till museum

Museirestauranger är en sak. Museer där maten blir ett fönster till svunna tider en annan. Men en restaurang som blir ett museum? Det är något nytt. 2011 stängde den profilerade spanska stjärnkrogen El Bulli. Sommaren 2023 öppnade man på nytt – som museum.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Dagens trender och framtiden för utställningar

Hur ser framtidens utställningar ut? Ersätts den fysiska utställningssalen av digitala rum, eller kommer den analoga platsens betydelse vara orubbad? Om det siar Johan Eckerud, vd för Expology, i sin föreläsning under Omvärldsdagarna 2023. Här kan du se den i efterhand!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person sitter framför en kamin och läser.

Biblioteket tipsar: Vinterläsning med museitema

Näsan som verktyg för att utforska historiska berättelser, bunkrar från kalla kriget som lyxbostäder, feministisk utställningskuratering, och ett uppslagsverk över museologi. Det är lite av innehållet i några av de böcker Vitterhetsakademiens bibliotek valt ut till Omvärld & insikts läsare när 2023 går mot sitt slut.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Säsongsavslutning för Museipanelen – live på Röhsska

Museipanelen avslutar höstens miniturné på Röhsska museet i Göteborg. Karl Arvidsson, Klas Grinell och Jienny Gillerstedt diskuterar Historien om Sverige, marknadisering och museernas påverkan på politiken. Se programmet här!

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fortsättning följer – återlämnande under förändring

Repatriering är en av vår tids mest brännande museifrågor. Som handläggare på Statens museer för världskultur är Jenny Gasbarro Ringarp inblandad i flera återlämnandeärenden, och hon berättade om några av dem på Omvärldsdagarna 2023. Se hennes föreläsning i efterhand här!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Rengöring av klinkers på en toalett.

Nya hållbarhetsregler på gång – så påverkas museerna

Från årsskiftet införs nya, striktare regler för hållbarhet som gäller framför allt större företag. Museer berörs inte direkt, men det gäller att veta vilken indirekt påverkan den kommande lagstiftningen får på sektorn, menar juristen och sociologen David Frydlinger. Tillsammans med skribenten Amanda Creutzer listar han här fyra områden att ha koll på.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster porträttbild på en kvinna; till höger Torne älv.

Vill synliggöra osynlig del av Sveriges kulturarv – med nytt museum

Svenska staten måste omgående be tornedalingar, kväner och lantalaiset om ursäkt för den assimileringspolitik som bedrevs under 1800- och 1900-talen. Det slog sannings- och försoningskommissionen fast i veckan. Samtidigt föreslås ett nytt museum för meänkieli-talande inrättas. Kan det ge minoriteten upprättelse?

Läs mer.

Ämnen

,

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Fem samtidsspaningar mot framtiden

Missade du Omvärldsdagarna i Stockholm 26–27 oktober? Nu får du chansen att se alla föreläsningar i efterhand! Först ut är vår keynote speaker Katarina Graffman, antropolog med fokus på konsumtionskultur och hållbarhet. Här får du bland annat veta varför unga i dag ser upp till Bianca Ingrosso snarare än Greta Thunberg.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fotomontage från SVT:s serie Historien om Sverige.

Så kan Historien om Sverige locka museibesökare

När SVT sammanfattar 10 000 år av historia på tio timmar spelar museerna en viktig roll. Museiföremålen ger äkthet åt berättandet, och tv-serien Historien om Sverige antas öka intresset för museer.
– Tv-produktionen kan hjälpa oss att sprida kunskap om samlingarna, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum, som förbereder en utställning om det första avsnittets huvudperson: Österödskvinnan.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Museipanelen – om censur, museernas finansiering och nationella strategin

Kommer dagens polariserade samhällsdebatt att öka intresset för museer? Borde museerna bli bättre på att bära sina egna kostnader? Och är en gemensam strategi vad som krävs för att museerna ska lyckas med sin digitalisering? Det är frågorna som diskuteras i Museipanelen på Tekniska Museet under Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2 3 26