Omvärld och insikt

Nyheter och trender för museer.

Vill du skriva för oss? Lämna tips eller idéer? Kontakta redaktionen!

Förintelsemuseets chef Katherine Hauptman står framför ett fönster i museibyggnaden; i bakgrunden syns Karlbergskanalen och Kungsholmen.

“Museet är inte begränsat av sina väggar”

Hur berättar man en historia på ett sätt som håller i tjugo år framåt? Eller 200 år ? Det är frågor som Katherine Hauptman har reflekterat över i sin roll som museichef på Sveriges Museum om Förintelsen, som öppnar till sommaren.
– Vi måste göra någonting som gör att man vill interagera med historien och koppla det till sådant som är relevant i samtiden, säger hon.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster elever med bärbara datorer i ett klassrum; till höger porträttfoto föreställande pedagogikforskaren Elza Dunkels.

”Svindlande tanke att vi en gång dömde ut Wikipedia som källa”

ESSÄSTAFETT När Wikipedia lanserades i januari 2001 var pedagogikforskaren Elza Dunkels en av skeptikerna. 22 år senare har hon svårt att begripa hur nätencyklopedin kunde dömas ut som en icke tillförlitlig källa. Nu hyllar hon i stället Wikipedia som en utmärkt plattform för utbildning och forskning.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Färgglada kuber med varsitt mål tryckt på.

De vanligaste hindren för museernas hållbarhetsarbete

ANALYS Att det är viktigt med hållbarhetsfrågorna vet de flesta museer. Likväl är det svårt att komma igång hållbarhetsarbetet. Vad skulle minska hindren? På uppdrag av Omvärld & Insikt frågade Amanda Creutzer, konsult inom upphandling och utställningsproduktion, ett tjugotal museer. 

Läs mer.

Ämnen

, ,

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Vi får aldrig acceptera att obevisbara tokerier förkläs som fakta”

ESSÄSTAFETT Var går gränsen mellan åsikt och fakta? Hur tungt ska tyckarens egen önskan – av politisk, religiös, kulturell eller privat natur – att historien ska se ut väga i förhållande till verifierbara och empiriskt granskningsbara uppgifter? Falsifierbara åsikter förklädda som fakta får historieprofessor Dick Harrison att se rött.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tredelat fotografi: Till vänster Peter Ostritsch på Sörmlands museum; i mitten stora träfigurer utanför museet; till höger ett av de öppna magasinen på Sörmlands Museum.

Fyra år med berättande magasin: ”Blev ännu mer fantastiskt än vi tänkt oss”

När Sörmlands museum 2018 slog upp portarna till sitt nya hus med uppglasade magasin mitt i byggnaden vändes många nyfikna blickar mot Nyköping. Hur gick det sedan? Omvärld & insikt besökte museet där de berättande samlingarna blivit en framgångssaga.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster en artikel på Wikipedia som redigeras; till höger Björn Sundberg på Riksantikvarieämbetet iklädd keps.

Vi skriver historia i realtid – hur påverkar det vår uppfattning av historien?

ESSÄSTAFETT Vad händer med vår uppfattning av historien när vi kan redigera den i realtid online? Och hur ska museerna förhålla sig till detta? Det är frågor Björn Sundberg, programledare för Digital omställning på museiområdet, ställer då han bjuder in till en essästafett på Omvärld & insikt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Porträttfoto på Ulf Dernevik, generalsekreterare Länsmuseernas samarbetsråd.

”Det offentliga behöver investera mer i det regionala kulturarvet”

Som politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet var Ulf Dernevik en av de drivande krafterna bakom museilagen. Som generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd vill han se att samma lag ska ses över.
– Det behöver formuleras tydligare att alla regioner ska finansiera ett länsmuseum, säger han.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Ukrainas gula och blåa flagga mot blå himmel.

”Kulturen skapar framtidsvisioner”

Det har snart gått ett år sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes. Det ukrainska kulturministeriet har dokumenterat över 800 fall av förstörda föremål, byggnader och institutioner. Samtidigt är kulturen en viktig del av motståndet och i arbetet för att bygga den nationella identiteten.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Det bästa ur Museipanelen 2022

I vår tillbakablick på året som gått finner vi fem ämnen som sticker ut: en digital besöksboom, Rysslands invasion av Ukraina, slopad fri entré, den nya museidefinitionen och sist men inte minst debatten kring de nya museerna. Varsågod: Här är det bästa ur Museipanelen 2022!

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Ett fotokollage med tre bilder, från vänster: Manchester Museums direktör Esme Ward, Sofiakatedralen i Kiev, Pierre Edström på Milajki.

De 10 mest lästa artiklarna på Omvärld & insikt 2022

LISTA. Miljö, magasin, kulturarv i väpnad konflikt – och inte minst vår artikelserie om de nya museerna. Det är några av de ämnen som lockat flest läsare på Omvärld & insikt under 2022. Här är våra 10 populäraste artiklar det gångna året!

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2 3 19