Museipanelen – om besökssiffror, museer för minoriteter och kompetensbrist

Hösten 2023 tar Museipanelen klivet ut ur studion och in på museerna. Första anhalten: Norrbottens Museum, med Malin Brännström, Nils Harnesk och Theodor Ringborg. Streama programmet här!

Museipanelen är ett halvtimmeslångt panelsamtal där tre personer med olika perspektiv på museisektorn synar och diskuterar aktuella ämnen och trender. Sedan mars 2021 har panelister med olika perspektiv på museer anslutit digitalt till programmet som sänts från Riksantikvarieämbetets studio i Visby – hösten 2023 tar vi klivet ut ur studion och in på museerna.

Detta avsnitt är inspelat inför publik på Norrbottens Museum den 28 september 2023, med en panel bestående av:

  • Theodor Ringborg, kurator och vd för Konsthall Tornedalen som ännu är under uppbyggnad i Vitsaniemi strax söder om polcirkeln. Lämnade tidigare i år sitt jobb som konstnärlig ledare på Bonniers Konsthall i Stockholm för att satsa på kulturverksamhet i glesbygden.
  • Malin Brännström, museichef, jurist och forskare vid Silvermuseet. Hon forskar bland annat om samiska markrättigheter i dåtid och nutid, och är knuten till Institutet för arktisk landskapsforskning i Arjeplog samt Umeå universitet.
  • Nils Harnesk, arkeolog och chef för samlingsavdelningen på Norrbottens Museum. S-politiker, krönikör i Piteå-Tidningen och Norrländska Socialdemokraten (NSD), samt återkommande medlem i Museipanelen.

Här är frågorna som tas upp i programmet – med tillhörande länkar:

Programmet leds av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktörer, Fredrik Emdén och Karin Olli-Nilsson.

Vill ni att Museipanelen kommer till ert museum våren 2024?  Ta kontakt med oss på omvarld (snabel-a) raa.se!

 

 

 

 

Kategori

Ämnen


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: