Långsprötad silverfisk – Ctenolepisma longicaudata

Den långsprötade silverfisken lever inomhus. Jämfört med den vanliga silverfisken är den större och har längre spröt. Den gillar mörka och fuktiga utrymmen, men klarar torra klimat bättre än den vanliga silverfisken.

Den sprids i samband med hantering av varor, föremål eller material. Äter främst material som innehåller stärkelse, som papper och tapeter. Är ett problem på många kulturinstitutioner och kan komma in i byggnader med nytt byggmaterial.

Om insekten

Den långsprötade silverfisken har ökat stort de senaste åren. Den förväxlas ofta med den ”vanliga” silverfisken.

Vuxen

Insekten är 10-18 mm lång.

Den har två långa spröt på huvudet och har ”skägg”.

 

En silverfisk
Långsprötad silverfisk – Ctenolepisma longicaudata Foto: (CC BY)

Levnadsbetingelse

Den långsprötade silverfisken är nattaktiv och upptäcks ofta när man tänder ljuset i ett rum. Den trivs i torrare miljöer än den vanliga silverfisken. Långsprötad silverfisk kan finnas i hela huset, medan vanlig silverfisk främst finns i badrum och i kök.

Långsprötad silverfisk gör minimal materiell skada på byggnader, men den betraktas ändå som ett skadedjur eftersom den ofta uppfattas som irriterande och obehaglig, särskilt i stora mängder. Den är allätande, men kräver en varierad kost för att hela utvecklingen från nymf till vuxen

Skador

Långsprötad silverfisk kan orsaka skador på till exempel papper och tapet, då favoritfödan är produkter som innehåller stärkelse.

Förebyggande åtgärder

Som förebyggande åtgärd gäller det att städa regelbundet och att inte förvara föremål på golvet. Sanera eller frys/värmebehandla nya föremål och förpackningsmaterial. För frysning, se: Vårda väl – Bekämpa skadeinsekter med frysning.

Att upptäcka angrepp

Ofta är det pappersmaterial som blir angripet av långsprötad silverfisk. Den verkar föredra papper i vissa färger eller att bara äta på ytskiktet. Skadorna blir tydliga hål som liknar gångar.

Fällor

Klisterfällor kan sättas upp vid ventilationsrör, dörrar och andra områden där de kan komma in. Läs mer i Vårda väl – Att använda klisterfällor för skadedjurskontroll.

Åtgärder vid angrepp

Vid ett angrepp bör föremål rengöras och frysas. Städa lokaler, skåp och förvaringsmöbler noga. Sätt upp klisterfällor för att se var de rör sig mest. För frysning, se Vårda väl – Bekämpa skadeinsekter med frysning.

Namn på olika språk

  • Latin: Ctenolepisma longicaudata
  • Norska: Skjeggkre
  • Danska: Skægget sølvkræ
  • Finska: –
  • Engelska: Long-tailed silverfish
  • Tyska: Papierfische