Nyheter
Jesper Cederlund, utställningstekniker på Riksantikvarieämbetet, visar vad man bör tänka på då man köper belysningssystem till en utställningsmiljö. Foto: (CC BY)

Ny inspirationsfilm från utställningsverkstaden

Nu är det dags för den andra inspirationsfilmen, den här gången får du tips av Jesper Cederlund, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet, på hur du skapar en flexibel belysning.

När det gäller utställningsbelysning är det viktigt med en bra infrastruktur som ger så stor flexibilitet som möjligt. Den vanligaste lösningen är ett skensystem där man kan flytta armaturerna fritt längs med skenan. Därigenom slipper man separata kabeldragningar i taket eller på väggarna till varje armatur.

Under sidan Omvärld och insikt hittar du filmen och även en artikel där du kan läsa mer.

Redaktionen för Omvärld och insikt bevakar nyheter och trender med relevans för museer och andra kulturarvsaktörer.

Vem är det som kan ha nytta av de här filmerna?

– Vi har tagit fram dessa filmer som ett komplement till den rådgivning och kurser/workshops som vi normalt jobbar med. Tanken med filmerna är att de ska bidra med kunskap, inspiration och information till intresserade tittare, säger Gustav Löfgren, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet.

– Framförallt har vi utställningstekniker och andra som jobbar praktiskt med framtagande av utställningar som målgrupp. Men det är såklart fritt fram för vem som helst att se filmerna och kanske få med sig några nyttiga tips och trix.

– Vi ser gärna att eventuella tittare hör av sig direkt till oss i utställningsverkstaden om de har ytterligare frågor eller önskemål om ämnen som de vill att vi ska göra en film av.

Alla filmer kommer även att publiceras på Riksantikvarieämbetets YouTube-kanal. 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: