Nyhetsarkiv
Händer från tre olika personer samlas kring och lyfter ut små orange boxar i en utställning
Rädd eller beredd. Gymnasieungdomar över hela landet ska få bekanta sig med beredskapsfrågor i den mobila utställningen Rädd eller beredd. Utställningen är samproducerad av MSB, Riksantikvarieämbetet och Statens försvarshistoriska museer. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

Vandringsutställningen ”Rädd eller beredd” invigs – turnerar i hela landet 

”Rädd eller beredd”, den livsviktiga utställningen om beredskapen för samhällskriser, har nu invigts på den turné som görs för landets gymnasieungdomar. Efter sin start i Umeå rullar utställningen vidare med stopp över hela Sverige.

Fredagen den 13 januari startade officiellt den turné av den mobila utställningen Rädd eller beredd, som har producerats av Riksantikvarieämbetet tillsammans med MSB och Statens försvarshistoriska museer, SFHM.

När det nu är gymnasieelevernas tur att kliva in i utställningen får de ta del av upplevelsen av en samhällskris, och lära sig hur man kan hantera den så bra som möjligt.  Utställningen levandegör innehållet i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och sätter beredskapen i ett historiskt perspektiv.

Skydd av kulturarvet

Vid invigningen i Umeå deltog överantikvarie Susanne Thedéen från Riksantikvarieämbetet.

Att bidra till utveckling av utställningsmediet och öka kunskapen om beredskapsfrågor där Riksantikvarieämbetet arbetar med skydd av kulturarvet i händelse av krig och konflikt gör detta samverkansprojekt mycket angeläget, säger Susanne Thedéen.

Vid vernissagen på Maja Beskowgymnasiet i Umeå deltog också Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten och Heidi Andersson, hållbarhetsengagerad och välkänd världsmästarinna i armbrytning.

Utställningen Rädd eller beredd smygstartade för skolelever redan under hösten 2022 med besök vid gymnasieskolor i Jämtland och Dalarna. Senast kommer den också från ett stopp vid Brigadmuseum i Karlstad.

Utställningen har skapats på plats vid Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby som ett led i arbetet med metodutveckling för landets museer.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: