Nyhetsarkiv
En antik jordglob i närbild.
Museerna bidrar storskaligt till människors välbefinnande och miljöerna utgör platser för det livslånga lärandet. Foto: (CC BY)

Så kan museerna bidra till social hållbarhet – ny kunskapsöversikt

Det finns många exempel på hur museer bidrar till samhällsutvecklingen. Denna kunskapsöversikt tar upp litteratur och forskning på området och kan användas av museer som ett stöd i hållbarhetsarbetet.

Frågor om hållbar utveckling är aktuella på museer idag. En del av hållbarhetsarbetet handlar om hur museer bidrar till samhällets sociala hållbarhet. Rapporten “Museernas samhällsrelevans: en kunskapsöversikt över museers bidrag till social hållbarhet” är en översiktlig sammanställning av litteratur och forskning om museer och social hållbarhet. 

Social hållbarhet bygger människors relationer 

I rapporten framkommer att social hållbarhet handlar om människors relationer till varandra och till sin omgivning. Det handlar även om livskvalitet och sammanhållning i samhället.  

Det finns många exempel på hur museer bidrar till social hållbarhet. Samlingarna är en resurs för folkbildning och en tillförlitlig källa för forskning och innovation. Museer har ett starkt samarbete med skolan och är en demokratisk arena för samtal och reflektion. Museerna bidrar storskaligt till människors välbefinnande och välmående, och de skapar en känsla av tillhörighet.  

I rapporten belyses såväl styrkorna som utmaningarna för museerna.  

Ta del av rapporten

Rapporten är framtagen som en del i Riksantikvarieämbetets främjande och stöd för museer.  

Här kan du läsa eller ladda ned rapporten (DiVA) 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: