Nyhetsarkiv
Gestaltad livsmiljö - En konferens om kreativitet kunskap och kompetens
Konferensen Gestaltad livsmiljö äger rum den 3 oktober 2023. Anmälan har öppnat

Delta digitalt på konferensen Gestaltad livsmiljö 2023

Tisdagen den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen om gestaltad livsmiljö. Tema 2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar?

Under dagen talar ett femtontal inspirerande föreläsare som delar med sig av insikter om nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom områdena arkitektur, design, konst och kulturmiljö.

På konferensen, som arrangeras på ArkDes i Stockholm, kommer även mottagarna av utmärkelsen ”Årets Strålkastare” att presenteras – aktörer som på ett föredömligt sätt har arbetat med gestaltade livsmiljöer.

Konferensen på plats är fullbokad, men du kan fortfarande anmäla dig för att delta digitalt. Länken till konferensen kommer du anmäler dig. Evenemanget är gratis.

Tid: Tisdagen den 3 oktober 2023, kl. 9.00–16.30
Var: Digital direktsändning.
Anmälan: Gestaltad livsmiljö 2023 (confetti.events)

Återkommande konferens

Sedan 2020 genomför Boverket, ArkDes, Statens konstråd och Riksantikvarieämbetet årligen en gemensam konferens om gestaltad livsmiljö.

Konferensen riktar sig till personer som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privata aktör inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö.

Årets talare

Många av årets talare kommer från våra nordiska grannländer, till exempel Borghildur Sturludóttir, chef för planenheten i Reykjavik, Jan Schipull, partner på Tegnestuen Vandkunsten, Hanna Harris, designchef i Helsingfors stad, och Sigurd Sverdrup Sandmo, direktör för KORO.

Från Riksantikvarieämbetet är Marja-Leena Pilvesmaa med och inledningstalar. Marja-Leena är chef för kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet och är med i styrgruppen för Gestaltad livsmiljö. Hon har tidigare arbetat på Statens fastighetsverk där hon arbetat i olika chefsroller.

Gemensam spelplan ger förutsättning för hållbara livsmiljöer

– Klimatomställningen och klimatanpassningen kräver handlingskraft och agerande av oss alla och ett klokt och hållbart agerande förutsätter kunskap, kompetens och kreativitet. Allra viktigaste just nu är att vi förvaltar och använder det redan byggda eftersom vi inte kan fortsätta att riva och förbruka. Målen om gestaltad livsmiljö sammanväger arkitektur, design, konst och kulturmiljö likvärdigt och ger oss en gemensam spelplan att agera på för att åstadkomma långsiktigt hållbara livsmiljöer för människor, säger Marja-Leena Pilvesmaa.

En svartklädd kvinna med blont hår mot blå bakgrund. Hon bär glasögon och ett halsband.
Marja-Leena Pilvesmaa är avdelningschef vid Riksantikvarieämbetet.
Foto: (CC BY)

Reflekterar om kulturminnen och klimathotet på Antarktis

En annan talare på konferensen är Gunnar Almevik, professor i Kulturvård vid Göteborgs universitet, tidigare rektor för Dacapo hantverksskola och ledare för Hantverkslaboratoriet i Mariestad. För närvarande arbetar han med CHARTER European Cultural Heritage Skills Alliance. Han utbildade sig till bebyggelseantikvarie 1990–93. På introduktionskursen läste han Brundtlandsrapporten och lyssnade till föreläsningar om byggnadsvård, bärkraftig samhällsutvecklingen och om ”the tippning point”.

För ett par år sedan genomförde han ett fältarbete i Antarktis för att dokumentera kulturminnen, och såg med egna ögon hur glaciärerna rasade ner i havet. Han ställer sig frågan vad han har gjort under sitt arbetsliv?

När du vill veta mer

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: