Nyhetsarkiv
En utskrift på papper, ovanpå ligger en penna med logo från Riksantikvarieämbetet
Budgetpropositionen innehåller flera förslag för att stärka kulturarvet. Foto: (CC BY)

Stärkt kulturarv i regeringens budgetproposition

Onsdag den 20 september presenterades regeringens budgetproposition för 2024. Den innehåller flera förslag för att stärka kulturarvet som Riksantikvarieämbetet har arbetat för.

Mer pengar till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer

Bidraget till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer (KMV) höjs med totalt 90 miljoner över tre år, fördelade på 30 miljoner per år 2024, 2025 och 2026.

Genom en allmän besparing på 1 procent i myndigheternas anslag blir dock den faktiska ökningen cirka 3 miljoner kronor lägre, det vill säga cirka 27 miljoner kronor per år.

Ökat anslag till bidragsfastigheter

Statens fastighetsverks anslag till bidragsfastigheter, vilket har stor betydelse för förvaltningen av de statliga byggnadsminnena, får en rejäl förstärkning.  Anslaget höjs med 100 miljoner kronor 2024, 175 miljoner kronor 2025 och 250 miljoner kronor 2026.

Pengar till digitisering

En annan nyhet är satsningen på digitisering av museisamlingar. Sammanlagt tillförs centrala museer 17 miljoner kronor årligen under perioden 2024 – 2026 för att digitisera arkiv- och museisamlingar. Det är ett välkommet första steg mot den storskaliga digitalisering av kulturarvet som Riksantikvarieämbetet har förespråkat i flera års tid.

Den för beredskapen viktiga frågan om ett kulturskyddsråd, som Riksantikvarieämbetet har utrett på uppdrag från regeringen, nämns också i budgetpropositionen.

– Det är glädjande att vi har fått gehör för flera frågor som vi och flera andra myndigheter har lyft som angelägna i våra budgetunderlag och myndighetsdialoger och vi ser fram emot regeringens fortsatta hantering av inrättandet av ett kulturskyddsråd, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

Länk till regeringens budgetproposition för 2024:
Budgetpropositionen för 2024 – Regeringen.se

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: