Nyhetsarkiv
Närbild på en leende mörkhårig kvinna i kavaj och vit blus.
Kulturminister Parisa Liljestrand besökte utställningen Rädd eller Beredd i Upplands Bro under Beredskapsveckan. Foto: (CC BY)

Utställningen ”Rädd eller beredd” lockar elever, minister och norska museer

Vandringsutställningen Rädd eller beredd är extra aktuell under den årliga Beredskapsveckan. Under veckan finns utställningen uppställd utanför Upplands-Brogymnasiet i nordvästra Stockholm. Kulturministern och en delegation från Norges försvarsmuseer besökte den uppmärksammade utställningen.

Under snart ett års tid har utställningen turnerat runt i Sverige. I en container, uppställd utanför gymnasieskolor, har besökarna fått känna på hur det är att uppleva en samhällskris och lära sig hur man kan hantera den. Under veckan var det kulturminister Parisa Liljestrands tur att uppleva utställningen.

Livsviktigt budskap

Utställningen Rädd eller beredd levandegör innehållet i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har skickat ut till alla svenska hushåll.

En broschyr på ett skrivbord
Broschyren har skickats ut till alla Sveriges hushåll. Foto: (CC BY)

Utställningen sätter även beredskapsfrågor i ett historiskt perspektiv.

– Riksantikvarieämbetet arbetar med skydd av kulturarv i händelse av kris eller krig och vi värnar också om den viktiga roll som kulturen har som en del av det psykologiska försvaret, säger Eric Fugeläng, chef för Museiavdelningen på Riksantikvarieämbetet.

Unikt utställningsformat

Statens försvarshistoriska museer, SFHM, är ägare av utställningen som tagits fram i samarbete med MSB och Riksantikvarieämbetet. Utställningen har skapats på plats vid Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad i Visby.

En ritning föreställande den container som utgör utställningslokalen till Rädd eller beredd.
Utställningscontainern har utfällbara sidor och är fylld med upplevelser, så kallad immersiv teknik. Foto: (CC BY)

– Vi stöttar museer att utveckla nya metoder och tekniska lösningar för sin publika verksamhet. Utställningen har formen av en mörk container där den som kliver in får träna på överlevnad och lösa problem i olika krissituationer. Kunskapen om hur man kan skapa så här starka upplevelser i ett unikt och vandringsbart utställningsformat är något vi nu sprider till fler museer, säger Jesper Cederlund som är sakkunnig vid Riksantikvarieämbetets enhet för teknik och digital förmedling.

Norskt intresse

Under beredskapsveckan kommer utställningen även att besökas av en delegation från Norges försvarsmuseer och DSB, Norges motsvarighet till vårt MSB. Norge vill lära sig mer om utställningen och medarbetare från Riksantikvarieämbetet kommer finnas på plats under början av veckan för att föra över kunskap om hur utställningen har tagits fram.

När du vill veta mer

Läs mer om Riksantikvarieämbetets uppdrag kring skydd av kulturarv vid kris eller krig

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: