Nyhetsarkiv
Riksantikvarie Joakim Malmström. Foto: (CC BY)

Följ SVT:s historiesatsning – här kan du utforska mer

Sveriges Television har nu börjat sända sin nya serie ”Historien om Sverige”. Som Sveriges kulturarvsmyndighet ser vi fram emot teve-serien och hoppas på ett stort historieintresse. Vi vill också passa på att ge tips på hur du som inspireras av serien kan forska vidare i historien på egen hand. Det finns mycket att upptäcka!

Riksantikvarieämbetet kommer under programseriens gång att fortsätta peka dig i riktning mot källor där du själv kan lära dig mer om historien eller om de metoder som gör att vi kan veta så mycket om historien. Håll utkik i våra sociala kanaler.

 Se filmen där riksantikvarie Joakim Malmström delar med sig av vårt första tips: Fornsök.

Riksantikvarieämbetet arbetar med historiska spår

Spåren efter historien finns överallt. Under våra fötter, i våra väggar, i vanor och i saker som vi gör. De öppnar hisnande tidsdjup som låter oss skymta förflutna verkligheter. Den långa historien förklarar varför världen ser ut som den gör, den kan hjälpa oss att förstå tiden vi själva lever i och greppa framtiden.

Riksantikvarieämbetet arbetar med just sådana historiska spår. Vi ansvarar för frågor om kulturmiljöer, kulturlandskap, kulturföremål och museer. På vår myndighet arbetar vi för att kulturarvet ska kunna bevaras, användas och utvecklas. Vi arbetar också för att göra kulturarvet till en del av samhällsutvecklingen. Kulturarv handlar inte bara om bevarande. Kulturmiljöer, museer och de spår som finns kvar av historien är våra gemensamma minnen.

Vi på Riksantikvarieämbetet hoppas att ni tar er tid att utforska alla de spännande historiska spåren som finns runt omkring oss. Och att ni gläntar på dörren till förflutna världar och upptäcker allt det fascinerande som finns där, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: