Nyhetsarkiv
Bild med fotografier på de författare som ska ha föredrag under Bokhelgen
Välkommen på till oss på Riksantikvarieämbetet i Stockkholm den 18 maj. Det blir bokhistoria, författarsamtal och presentationer av aktuella utgivningar varvat med visningar av våra underjordiska magasin. Foto: (CC BY)

Om Heliga Birgitta, kulturkrig och kvinnliga boksamlare – hos Riksantikvarieämbetet när litteraturen firas runt om i huvudstaden

Lördag den 18 maj deltar Riksantikvarieämbetes arkiv och bibliotek i festivalen ”Stockholms bokhelg” tillsammans med Kungliga Vitterhetsakademien. Då har vi öppet hus och bjuder på författarsamtal och föreläsningar varvat med visningar av våra underjordiska magasin.

Vitterhetsakademiens bibliotek ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. De huvudsakliga ämnesområdena i Vitterhetsakademiens bibliotek är arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, kulturmiljövård, museologi och numismatik. Biblioteket räknar sin historia tillbaka till 1786.

Öppet hus mellan 11.00 och 16.00

Som en del i evenemanget ”Stockholms bokhelg” är du välkommen att besöka Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek. Den 13 maj, klockan 11–16, bjuder vi på korta författarsamtal och bokpresentationer av aktuell utgivning, varvat med visningar av våra underjordiska magasin. Evenemanget är gratis.

– Förra året var första året som vi deltog i evenemanget och det var väldigt uppskattat. Även i år har vi ett mycket inspirerande program med många intressanta talare, bland dem vår egen bokhistoriker Henning Hansen som berättar om kvinnliga boksamlare genom fyra sekler. Dessutom har vi bokbord med aktuell utgivning till bokhelgspriser och en liten bokloppis under dagen, säger Susanna Strömberg, bibliotekarie vid Riksantikvarieämbetet.

Läs mer om dagens program och hålltider under:  Mötesplats arkiv och bibliotek/Stockholms bokhelg

Om samlingarna

Kungl. Vitterhetsakademiens främsta syfte är att främja forskning och annan verksamhet inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård. Akademiens förlag har en bred akademisk utgivning och tillgängliggör aktuell forskning för en intresserad allmänhet och forskare.

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek förvaltar Vitterhetsakademiens bibliotek och samlingarna tillhör både Riksantikvarieämbetet och Kungl. Vitterhetsakademien. Större delen av materialet förvaras i Riksantikvarieämbetets magasin på Storgatan 43 i Stockholm.


Under Stockholms bokhelg kommer mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner att fylla Stockholms gator och torg i litteraturens tecken 16–19 maj 2024. Festivalen är kostnadsfri och genom en stadskarta navigerar besökarna runt mellan litterära samtal, signeringar, bokköp och releaser.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: