Nyhetsarkiv
En kvinna står framför några andra personer i en magasinslokal med möbler och föremål
Annelie Månsson Hassby, föremålsregistrator och arkivarie på Helsingborgs museum, berättar om hur viktigt digitaliseringsarbetet är för att fördjupa informationen och bredda kunskapen om museets alla föremål. Foto: (CC BY)

Startskott för museinätverk för digitalt kulturarv

Riksantikvarieämbetet har under hösten startat upp ett nytt nätverk för digitalt kulturarv, till vilket museer och andra kulturarvsaktörer är varmt välkomna att ansluta sig. Den första nätverksträffen hölls i Helsingborg tidigare i november.

Nätverket är medlemsdrivet och ska ge medlemmarna möjlighet att dela erfarenheter och samarbeta kring frågor kopplade till digitalisering. Nätverket ska också främja möjligheter att exempelvis söka finansiering gemensamt eller fungera som samarbetsyta för ta fram stöd och checklistor som kommer många till nytta.

Arbetet som sker inom nätverket syftar till att realisera den nationella strategin för digitalt kulturarv – en strategi som pekar ut vägen för ett långsiktigt användbart och sammanlänkat digitalt kulturarv för dagens och framtidens användare.

Workshop på Helsingborgs museum

En inledande öppen nätverksträff genomfördes på Helsingborgs museum den 19 november. Riksantikvarieämbetet presenterade den nationella strategin för digitalt kulturarv och museet gav ett lokalt  perspektiv på digitaliseringsarbetet utifrån deras förutsättningar och verksamhet. På eftermiddagen fördes intensiva dialoger i en workshop om samarbeten och möjliga arbetsgrupper för nätverket – nätverket ska arbeta med de frågor som medlemmarna tycker är viktigast för deras verksamheter.

Två öppna nätverksträffar är också planerade i Umeå och Norrköping i december och januari, men då intresset för träffarna är stort kommer Riksantikvarieämbetet att arrangera en extra nätverksträff den 30 januari i myndighetens egna lokaler på Storgatan 43 i Stockholm, om tillräckligt många är intresserade. De inledande träffarna är öppna för alla – organisationen behöver inte ha gått med som medlem ännu.

Anmälan till extra nätverksträff 30 januari i Stockholm

Vill du delta på en extrainsatt nätverksträff den 30 januari, kontakta Moa Ranung senast den 10 januari (se kontaktuppgifter på sidan). Det finns ett begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Tider och program den 30 januari har samma upplägg som tidigare nätverksträffar, du hittar det detaljerade programmet här.

Arbetsgrupp redan formerad

Nätverket har redan satt ihop en arbetsgrupp som kommer att jobba med att skapa förutsättningar för ett effektivt och lättillgängligt arbete med standardiserade vokabulärer och ontologier. Denna information kommer framöver tillgängliggöras genom en tjänst som Riksantikvarieämbetet kommer att utveckla och som samlar användbara vokabulärer och ontologier för kulturarvsområdet.

Gotlands Museum först att bli medlem

Den första nätverksträffen hölls i Helsingborg, men det var Gotlands Museum som var föredömligt snabb med att skriva på avsiktsförklaringen för att bli första medlemmen i nätverket för digitalt kulturarv. Detta ville vi givetvis uppmärksamma och fira med en symbolisk nätverkstårta, så vi besökte medarbetarna på museet för en fika och en pratstund.

Ett kollage av två bilder: bild på en kvinna som skär upp en tårta, samt en närbild på en tårta.
Gotlands Museum var den första medlemmen i nätverket för digitalt kulturarv. Antikvarien Kajsa Pontén Röcklinger (till vänster) representerar museet i nätverket. Foto: (CC BY)

Kajsa Pontén Röcklinger är antikvarie och representerar Gotlands Museum i nätverket. Hon ser fram emot att arbeta och prata med kollegor på andra museer om gemensamma digitaliseringsfrågor.

– Äntligen ett nätverk som fokuserar på digitala aspekter av verksamheten! Jag ser fram emot att utbyta både erfarenheter och skräckhistorier, samtidigt som vi blickar framåt och tar hjälp av varandra i vårt fortsatta digitaliseringsarbete. Vi kommer också ha stor nytta av det kompetensutbyte som kan ske i ett sådant här nationellt nätverk, och jag hoppas att det utvecklas till ett nätverk där man arbetar praktiskt tillsammans, säger Kajsa Pontén Röcklinger.

Johanna Pietikäinen Kidvall, avdelningschef för samlingar och arkiv på Gotlands Museum, säger att museets organisatoriska struktur gör att de kan vara snabba med att besluta om hur de arbetar med nya metoder och idéer.

– Vi har förmånen att kunna styra ganska fritt när det gäller att testa olika sätt att tillgängliggöra samlingar digitalt, vi testar i liten skala för att vi tycker det är kreativt och kul – funkar det, så funkar det. Vi lär oss mycket genom att arbeta så, och i nätverket kan vi kan fungera som bollplank och inspiration för andra. Vi länsmuseer har ofta små resurser och ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt på varje museum. Tillsammans kan vi ha en kollektiv kunskap om digitalisering genom nätverket, säger Johanna Pietikäinen Kidvall.

När du vill veta mer

Det kostar inget att bli medlem i nätverket och organisationen blir medlem genom att underteckna en avsiktsförklaring.

Läs mer om nätverket för digitalt kulturarv och hur din organisation kan bli medlem.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: