Nationell strategi för digitalt kulturarv

Ett tillgängligt digitalt kulturarv är en förutsättning för en demokratisk samhällsutveckling.

Kulturarvsaktörer över hela landet förvaltar ett omfattande kulturarv som består av såväl objekt och företeelser som idéer och perspektiv. Kulturarvet kan liknas vid samhällets kollektiva minne och kan användas både för att beskriva varifrån vi kommer och för att få värdefulla perspektiv på den nutida samhällsutvecklingen.

En demokratisk samhällsutveckling kräver jämlik tillgång till kulturarvet så att alla, oavsett bakgrund, kan göra anspråk på det. Ett tillgängligt digitalt kulturarv är en förutsättning för detta.

Strategi med nuläge och utmaningar

Riksantikvarieämbetet arbetar med att ta fram en nationell strategi för digitalt kulturarv som visar en gemensam riktning för museer och andra kulturarvsaktörer i hela landet. Strategin beskriver både nuläget inom kulturarvsområdet med dess utmaningar och vägar framåt utifrån en gemensam vision.

Under 2023 har vi arrangerat fem  träffar – strategidagar – på plats i Stockholm, Kristianstad, Luleå och Göteborg samt en avslutande digital träff, och riktade sig till personer som arbetar på en kulturarvsinstitution med strategiska frågor kopplade till digitalisering av kulturarvet. Närmare 300 personer deltog på träffarna och vi är oerhört glada över all återkoppling vi har fått från deltagarna – det kommer att vara till stor hjälp i det fortsatta arbetet med strategin.

Läs också “Stort intresse för nationell strategi för digitalt kulturarv.” 

Vi sammanställer just nu alla underlag från träffarna och kommer under vårvintern att fortsätta dialogen och vidareutveckla strategin, för att under 2024 lansera en första version.

Vi planerar även att under 2024 starta ett nationellt nätverk som tillsammans förverkligar strategin i praktiken.

Om du har frågor om strategiarbetet är du välkommen att kontakta våra programledare, se kontakt på sidan.