
Studiecirklar hjälper museer med katastrofplaner
Riksantikvarieämbetets studiecirklar om riskanalyser och katastrofplaner fortsätter även under 2025. Behovet av att få hjälp med att ta fram egna planer har varit stort bland landets regionala museer och möjligheten till erfarenhetsutbyte har varit mycket uppskattad.
Initiativtagare till studiecirklarna är Erika Hedhammar och Gabriella Ericson, utredare på Riksantikvarieämbetet.
Studiecirkel på distans gav fler möjlighet att delta
Erika Hedhammar berättar att de centrala museerna tidigare genomförde en studiecirkel där de träffades fysiskt på ett par olika museer.
– Vi tyckte det var ett trevligt sätt att jobba på och såg att museerna kan ha väldigt stor nytta av att dela erfarenheter med varandra, men vi förstod också att länsmuseerna ibland hade svårt att ta sig till träffarna på grund en begränsad resebudget.
Samtidigt hade Erika Hedhammar och Gabriella Ericson precis tagit fram ett nytt verktyg för riskanalys, så de presenterade sin idé om digitala studiecirklar för att ta reda vad museerna tyckte. Synpunkterna kunde de sedan använda när de tog fram sin studieplan.
Digitala träffar och hemuppgifter
Studiecirkeln består av fem digitala träffar och mellan dem är tanken att deltagarna ska arbeta med sina egna riskanalyser och katastrofplaner.
– Vi har haft ett par externa föreläsare och förra året avslutade vi studiecirkeln med en övning kring hur man kan hantera ett större och längre elavbrott, säger Gabriella Ericson. Deltagarna fick även öva på hur de kan hantera media vid en kris.
Ökade insikter i riskhantering
Tomas Brandt, enhetschef Kulturmiljö och Samlingar, på Bohusläns museum tycker att studiecirkeln varit mycket värdefull för både honom och hans medarbetare. De har fått draghjälp i det egna arbetet och fler har fått insikter om bland annat riskhantering.
– Bara det faktum att studiecirkeln har genomförts har varit väldigt bra och att det varit under en relativt lång period, säger Tomas Brandt. Det har också förstärkt dialogen mellan museerna och myndigheten. Nu fortsätter arbetet på hemmaplan med allt från den inledande risk- och sårbarhetsanalysen till katastrofplan för samlingarna.
Breda diskussioner och högt i tak
Johanna Hermansson, magasinsföreståndare/konservator, på Kulturhistoriska föreningen för Södra Sverige deltog i studiecirkeln tillsammans med sina kollegor.
– Vi har tagit hjälp av Riksantikvarieämbetets stöddokument och byggt en grund att stå på. Studiecirkeln har varit betydelsefull eftersom vi har kunnat ta del av problemlösningar och praktiska exempel. Att ha deltagare från olika museer har bidragit till en bred diskussion med högt i tak där man vågat ta plats.
Underlättat arbetet med prioriteringar
Johanna Hermansson säger att studiecirkeln har underlättat arbetet med prioriteringar och hur de ska tänka vid akuta räddningsinsatser.
– Även om medvetenheten om det ökade behovet av katastrofplaner på museet finns så är det ytterligare en sak på ”att göra listan”. Men nu har RVR och katastrofplan blivit en gemensam sak. Informationen vi fick med oss både intresserar och engagerar! Livliga diskussioner om evakueringsplaner, innehåll i RVR-lådor och ”100-listor” har fått ta större utrymme på våra möten.
När du vill veta mer