Nyhetsarkiv
Bild på lådor med fröer i, ståendes bokhyllor.
Föreningen Allkorn får 260 000 kronor för att ta fram kunskapsmaterial kring nödvändigheten av inhemsk produktion av spannmål och andra grödor i händelse av kris eller krig. Foto: (CC BY)

17 miljoner till kulturarvsprojekt runt om i landet

Riksantikvarieämbetet fördelar med stor glädje bidrag till 126 genomtänkta projekt som drivs av ideella organisationer över hela landet.

Syftet med bidraget är att stödja projekt som ökar delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet.

– Det är ett betydelsefullt bidrag för de ideella krafter som bevarar och synliggör kulturarvet. Tack vare arbetslivsmuseerna, hembygdsföreningarna och andra ideella verksamheter har allmänheten i Sverige stor tillgång till museer och kulturarv, säger riksantikvarie Susanne Thedéen.

Bland årets bidragsmottagare finns allt ifrån projekt som handlar om utveckling av tekniska lösningar för att kunna visa och använda föremål och samlingar, till insatser för bevarande och tillgängliggörande av ljud samt renoveringar av det rörliga kulturarvet såsom tåg och fartyg.

Fler söker för traditioner, seder och bruk

Överlag ser vi en ökning av ansökningar som lyfter fram immateriella kulturarv; traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Till exempel olika former av berättelser, musik, ritualer och hantverk.

  • Folkdansringen Dalarna får 200 000 kronor för ”Polskan ett levande kulturarv” ett projekt som syftar till att lyfta fram dansformen polska för nya målgrupper, och att synliggöra traditionen för fler i Sverige och Norden.
  • Folkmusik i Väst tilldelas 300 000 kronor för projektet ”Hitta folkmusiken flyger”. Projektet ska tillgängliggöra, använda och utveckla västsvenska folkmusiksamlingar.
  • Organisationen United Soul får 290 000 kronor för ett projekt som fokuserar på att dokumentera hiphopdansens historia i Sverige med målsättningen att fördjupa förståelsen av kulturens utveckling under de senaste decennierna, då internet och digital teknik öppnade nya möjligheter för skapande och spridning.

Grönt kulturarv

Flera ansökningar lyfter även fram insatser som handlar om att bevara, tillgängliggöra och öka kunskap om växter eller miljöer med en historisk användning i Sverige. Det känns bra att kunna stötta de här projekten där kulturhistoria, biologisk mångfald och hållbarhetsperspektiv knyts samman, säger Lena Klintberg och Maria Åhgren handläggare för bidraget.

  • Föreningen Allkorn får 260 000 kronor för att ta fram kunskapsmaterial kring nödvändigheten av inhemsk produktion av spannmål och andra grödor i händelse av kris eller krig.
  • Tuna Hembygdsförening i Nyköping tilldelas 35 500 kronor för återskapandet av en lärande trädstig med fokus på tillgänglighet. Inom projektet gallras och återplanteras alla de vanliga svenska träd som en gång planterades vid ortens kyrkskola för att barn skulle lära sig känna igen dem.
  • Föreningen Förvaltnings AB Smålandsbanan får 87 000 kronor för projektet Restaurering av planeringar vid Ankarsrums station. Målet är att gestalta och återskapa den byggda miljön med inspiration från den upprustning av planteringarna och anläggningarna runt stationen som SJ:s dåvarande trädgårdsdirektör Gösta Reutersvärd lät utföra vid bland annat Ankarsrums station under 1950-talet.
  • Apotekarsocieteten får 65 000 kronor för projektet Apotekets läkeväxter en grön innergård för kulturarvet. Projektet ska skapa en levande grön miljö som kan förstärka förmedlingen av de historiska läkeväxternas betydelse och koppling till den svenska farmacin.

     

    • Publicerad:
    • Uppdaterad: