Närbild på självamedaljen och en liten miniatyrmedalja, i ask med blå sammet
Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj. Foto: ( CC BY)

Nominera till Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Under perioden maj till augusti årligen välkomnar Riksantikvarieämbetet förslag till nominering för myndighetens förtjänstmedalj. Här hittar du information om kriterier för att tilldelas utmärkelsen och hur du går till väga om du vill nominera någon eller några som du anser uppfyller dessa.

Utmärkelsen delas årligen ut av riksantikvarien. Både enskilda personer och myndigheter är välkomna att skicka in förslag till nominering av en eller flera personer utifrån nedanstående kriterier.

Sista datum för nomineringar varje år är den 31 augusti.

Kriterier

  • Förtjänstmedaljen kan tilldelas en person eller flera personer som utfört insatser inom kulturarvsarbete, av sådan betydelse att det bör uppmärksammas nationellt.
  • Insatserna ska gå utöver det som kan förväntas av en person/personer inom det område därför mottagaren verkar. Det är riksantikvarien som beslutar vem som tilldelas förtjänstmedaljen.

Så gör du för att nominera

Nomineringen är öppen mellan maj och augusti varje år. Du nominerar via formuläret som finns tillgängligt nedan under denna period. Fyll i uppgifterna i formuläret och beskriv kortfattat varför du nominerar personen/personerna – relatera till kriterierna ovan.

Nomineringsformulär

Nomineringsperioden öppnar igen den 1 maj.

Personuppgifter (GDPR): I samband med att du skickar in en nominering till förtjänstmedaljen samlar Riksantikvarieämbetet in och behandlar personuppgifter. Du har rätt att få veta hur vi hanterar dessa. Mer information om detta finns på raa.se/gdpr.