En lite blek bild från 90-talet med vy över havet . I mitten en ö med byggnader och runt om ön en mur.
Flygbildsdokumentation på Kastellet RAÄnr Karlshamn 6:1. Foto: (CC BY)

Flygfotografi – då och nu

Välkommen till ett digitalt seminarium om flygfotografi.

Flygfotografering har praktiska tillämpningar inom många områden, inte minst inom kulturarvsarbetet. Vid möjligheten att betrakta jorden från luften framträder gränser, landmärken och mönster som ofta inte går att se på nära håll.

Seminariet vänder sig främst till dig som är forskare, historiker, yrkesverksam inom området eller allmänt intresserad av flygfotografi. Under seminariet får du veta mer om bakgrunden till flygfotografering och ta del av bildexempel på användningsområden.

När: 6 maj, kl. 13:00–16:05
Var: Digitalt

Seminariet är ett samarbete mellan Riksarkivet och Riksantikvarieämbetet samt medverkande föreläsare.

Anmälan

Varmt välkommen att anmäla dig via e–post senast den 4 maj till maria.wallin@riksarkivet.se, så får du möteslänken via e-post några dagar innan mötet.

Program och hålltider

13.00–13.10 Välkommen

Seminariet inleds.

13.10–13.35 ”Att ha ögon betyder inte att se” – Lars Hansen, chef för The IK Foundation

Lars Hansen berättar om The IK Foundation i London, om deras arbete med flygfotografier – äldre likaväl som nytt material. Tillgänglighet, tvärvetenskaplighet och samverkan är denna programpunkts huvudteman.

13.35–14.00 ”Om Riksantikvarieämbetets flygfotografiska verksamhet” – Anders Gidlöf, arkivarie, Riksantikvarieämbetet

Redan på 1940–talet började de omfattande regleringarna av älvar och sjöar i Sverige för att få el från vattenkraft. Riksantikvarieämbetet involverades i att dokumentera de miljöer som gick förlorade, även från luften för att få överblicken. Det blev början till en egen flygfotograferingsverksamhet som fram till 1990–talet skulle dokumentera kulturmiljöer av riksintresse och som en del i arkeologiska undersökningar.

14.00–14.25 ”Flygfotografier i Krigsarkivet – en presentation” – Bo Lundström, docent och förste arkivarie, Riksarkivet

Bo Lundström berättar om de flygfotografier som finns hos Krigsarkivet vid Riksarkivet i Täby.

14.25–14.40 Paus

14.40–15.05 ”Gårdsbilder och landskapsvyer” – Per Larsson, intendent, Kulturen i Lund

I Kulturen i Lunds museisamling ingår tre större samlingar flygbilder som tillsammans spänner över ett sekel och omfattar 20 000 bilder. Ett arbete har påbörjats med att undersöka potentialen i att använda bildernas innehåll och få ut mängddata utifrån olika forskningsfrågor så som bebyggelseskick och trädgårdshistoria.

15.05 – 15.30 ” Från luften i tid och rum” – Ylber Qallaki och Albin Norqvist, Arkeologerna

En genomgång av Arkeologernas arbete med flygfotografering – från planering och kartförberedelser till praktiskt genomförande. Vi presenterar två case studies där drönarflygning har använts för att uppnå olika resultat: det ena för att visualisera arkeologiska lämningar över tid genom återkommande fotografering under utgrävningens gång, det andra för att sammanfoga och analysera ett större område utifrån flygbilder.

15.30–15.55 ”BFP vad är det?” – Mikael Wolmer, funktionschef Bild- och höjddata, Lantmäteriet

BFP står för Bildförsörjningsprogram och är förkortningen som Lantmäteriet använder internt för att beskriva den moderna nationella flygbildsinsamlingen.

15.55–16.05 Avslut

Evenemangsinformation

Plats: Digitalt
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: