Fragment av en romansk muralmålning uppsatt på en vägg med ett valv. I mitten på bilden hänger en skulptur av Jesus på korset ner från valvet.
Romansk muralmålning i Historiska museet vid Lunds universitets samlingar. Muralmålningen flyttades år 1919 från Höör kyrka i Skåne till museet i Lund. Foto: (CC BY)

Onsdagskväll i Östra stallet: ”Medeltida muralmålningar i transformation”

Den 21 februari får du möta Anna Henningsson, konstvetare, som berättar om medeltida muralmålningar på kyrkvindar och den förändringsprocess de genomgått. Från att ha varit dolda i flera århundraden återupptäcktes målningarna och fick en plats i konsthistorien.

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar.

Onsdag 21 februari: ”Medeltida muralmålningar i transformation”

Vid sekelskiftet 1900 återupptäcktes muralmålningar från tiden 1150–1330 på kyrkvindar i Östergötland, Skåne, Västmanland och Stockholm. Målningarna fick under 1400-talet sin nuvarande plats på kyrkornas vindar i samband med att tegelvalv ersatte takkonstruktioner i trä. Valvslagningen transformerade muralmålningsprogram till dolda och otillgängliga fragment. När bildfragmenten upptäcktes mottogs de som unika medeltidskonstverk och de har blivit en del av den konsthistoriska kanon. Föredraget fokuserar på hur föreställningen om bildernas autenticitet skapas, upprätthålls och förflyttas.

Porträttfoto på Anna Henningsson från höften och uppåt.
Anna Henningsson Foto: Hans Bernheim (CC BY)

Anna Henningsson är konstvetare och doktorand vid Institut für Kunstwissenschaft und Historische Urbanistik Technische Universität Berlin.

 

Läs mer

Hela programmet för vårens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på:  raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm, Östra stallet
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang