Vy över kyrkan med himmel och omgivning som bakgrund
Edsleskog tegelkyrka från 1200-talet återskapad i Minecraft. Kyrkan har sedan sommaren 2019 varit föremål för arkeologiska undersökningar och forskning. Foto: (CC BY)

Börja bygga historia i Minecraft

Välkommen till Riksantikvarieämbetets workshopserie med tre praktiska tillfällen för alla som vill komma igång med eget byggande i Minecraft. Inga förkunskaper krävs och det är gratis att delta.

Minecraft är ett populärt äventyrs- och datorspel som låter spelaren utforska en värld byggd av block. Workshopserien genomförs tre förmiddagar i följd under vecka 48 och varje tillfälle visar steg för steg hur Minecraft kan användas i skolprogram och annan pedagogisk verksamhet för att återskapa historia.

Serien vänder sig till dig som till exempel är skolpedagog, museipedagog, lärare, guide etc. och vill hitta fler eller nya vägar att arbeta kreativt med att förmedla och gestalta kulturarv.

När: 30 november, 1 december och 2 december 2021
Tid: 9.00–12.00 vid samtliga tillfällen
Hur: Digitalt via Zoom

Datum och teman

Det går bra att delta vid enstaka dagar även om serien är tänkt som en följd med stegvis fördjupning.

Tisdag 30 november: Kom igång med Minecraft

Workshop 1: En introduktion till hur man installerar och kommer igång med Minecraft Creative Mode. Exempel på material, byggteknik och hur man kan tolka fysiska byggnader i Minecraft. (Viktor Lindbäck, Riksantikvarieämbetet, visar steg för steg.)


(CC BY)

Onsdag 1 december: Bygg tillsammans i Minecraft

Workshop 2: En introduktion till hur man sätter upp en Minecraftvärld där flera spelare kan mötas och samarbeta. (Arkeologistuderande Alex Harvey visar steg för steg.)

Om du vill delta aktivt i workshop 2 krävs tillgång till egen dator med Minecraft för Windows 10 installerad. Programmet går att köpa på Minecrafts officiella webbplats: minecraft.net/sv-se. (Aktuellt pris är 299 kronor.)


(CC BY)

Torsdag 2 december:  Minecraft i större skala

Workshop 3: Exempel på stora byggen, och de verktyg som underlättar dem. (Föreläsaren Adam Clarke visar steg för steg.)


(CC BY)

Anmäl dig här

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.