Illustration till Branschforum för konsthantering Foto: (CC BY)

Branschforum för konsthantering 2021

Arbetar du med att installera, montera, lyfta, flytta, packa, transportera och hantera konst och kulturföremål? Då är årets digitala branschforum något för dig.

I samarbete med Blekinge museum, Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall bjuder Riksantikvarieämbetet in till ett branschforum om hantering av konst och kulturföremål. Årets branschforum genomförs digitalt under två eftermiddagar, med efterföljande digitalt mingel dag 1. Det kostar inget att delta, men du behöver föranmäla dig.

Datum: 27–28 Oktober 2021, kl.13:00-16:30.
Plats: Online från Blekinge, via Zoom.

Anmäl dig här

Fyll i dina uppgifter här, så skickar vi dig möteslänken via e-post när det närmar sig. 

Personuppgifter (GDPR): I samband med att du skickar in din anmälan samlar vi in och behandlar vissa personuppgifter. Som användare har du rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som Riksantikvarieämbetet behandlar. Mer information finns på raa.se/gdpr.


Program

Programmet är varvat med presentationer av ämnen och inspiration av kunniga talare som delar med sig av erfarenheter och projekt.

Vi välkomnar frågor och dialog mellan deltagare i chatten. Efter att programmet avslutats dag 1, bjuder vi även in alla deltagare till digitala mingeldiskussioner om brännande och relevanta ämnen inom konsthantering. Gå in och diskutera ett förbestämt ämne eller skapa ett eget. Långa transporter inom Sverige, material, montrar, konstdatabaser m fl.

Onsdag 27 oktober

13:00 Välkommen dag 1

Dagens moderatorer Alissa Anderson från Riksantikvarieämbetet och Simon deBrée från Kulturcentrum Ronneby konsthall hälsar välkommen tillsammans med Torun Ekstrand från Konst i Blekinge.

Konst i historisk bruksmiljö

Kulturcentrum Ronneby konsthall berättar om hur de hanterar samtidskonst, kommunens konstsamling och samlingen av emaljerade bruksföremål. Medverkande: Simon deBrée, Tine Böthun, Helen Magnusson, Stina Pehrsdotter och Kirsti Emaus

Niclas Zander, Hangmen

Mathias Strömer från Gotlands museum samtalar med Niclas om konsthantering.

Hälsningar från PACCIN

Samtal med Jerry Smith, Jonathan Schoff och Kurt Christian från PACCIN som är ett nätverk för att dela praktiska erfarenheter och kunskap om konsthantering och bevarande. Syftet med nätverket är att stödja professionella utövare som hanterar konst och kulturföremål.

Nätverk för utställningsteknik

Oscar Engberg från Riksantikvarieämbetet berättar om det nya nätverket.

Statliga utställningsgarantier

Alissa Anderson samtalar med Julia Rolandsdotter på Riksantikvarieämbetet om vad den statliga utställningsgarantin är och hur den fungerar. Vi pratar också med Karin Ekdahl, Mjellby konstmuseum som nyligen sökt och fått utställningsgaranti för utställningen med avantgardekonstnären Eileen Agar.

Kurirens roll

Elisabeth Gram Christensson från Møbeltransport Danmark berättar.

Mount makers forum

Vi följer med Richard Hards på en tur i Getty museums verkstäder.

Jessica Åhlgren, MTAB

Vi får höra om hur verk av Hilma af Klint rest till Australien och Nya Zeeland under pågående pandemi.

Thomas Nordin, Magasin III

Mathias Strömer från Gotlands museum samtalar med Thomas om konsthantering i pandemitider.

16:30 – Avslutning dag 1 med fortsatt mingel

 

Torsdag 28 oktober

13:00 Välkommen åter, dag 2

Dagens moderatorer Alissa Anderson från Riksantikvarieämbetet och Mathias Strömer från Gotlands museum hälsar välkommen tillsammans med Christoffer Sandahl från Blekinge museum.

Studiebesök på Blekinge museum – öppet magasin, världsarv och grönt kulturarv

Antikvarie Cissela Olsson berättar om hur Blekinge museum arbetar med grönt kulturarv i Karlskronas barockträdgård. Utställningschef Charlotte Nordheim presenterar museets nya satsning på världsarvet örlogsstaden Karlskrona och utmaningarna med att bygga en modern utställning i stadspalatset Grevagården från 1703. Samlingschef Christoffer Sandahl presenterar det öppna föremålsmagasinet Rosenholm.

Katja of Sweden – en vandringsutställning

Anna Sanfridsson är utställningsproducent och konservator på Kulturen i Lund berättar utställningen om Sveriges första internationellt kända modedesigner, Katja Geiger.

Hållbar utställningsproduktion

Mathias Strömer från Gotlands museum samtalar med Fredrik Nyberg om Materialmagasinet på Liljevalchs konsthall.

Databas för Oddytest

Sara Norrehed från Riksantikvarieämbetet visar materialdatabasen.

Walking backwards (Birgers walk)

Konstfilm av Julie Poitras Santos, inspelad i repslagarbanan i Karlskrona.

Marinmuseum – på land, på vatten, på riktigt

Studiebesök i utställningar och båtbyggarverksamheten. Johan Löfgren, chef på samlingsenheten på Marinmuseum presenterar filmen.

Vård av konst i vårdmiljö

Regionerna äger tillsammans en betydande del av Sveriges konstsamling. Konservator Karin Hermerén berättar om strukturerna kring förvaltning av konst utifrån sin färska avhandling. Med hjälp av konkreta exempel berättar Torun Ekstrand från Konst i Blekinge om hur Region Blekinge arbetar med konstriktlinjer, konstpolicy och rutindokument. Utifrån konstverk på Blekingesjukhuset diskuterar Karin, Torun och Mathias Strömer från Gotlands museum förvaltningsstrategier för konst i vårdmiljö.

Renoverade utomhusverk i barockstaden Karlskrona

Vi får följa med på en konstvandring i barock- och världsarvsstaden Karlskrona. Gjorda konstrenoveringar och underhåll, tillverkade saknade föremål som återbördats efter förlagor.

16:30 Tack för den här gången!