
Museernas omvärldsdagar är tillbaka!
SAVE THE DATE Den 2-3 oktober är det återigen dags att möta framtiden, då Museernas omvärldsdagar är tillbaka för tredje gången. Den här gången arrangeras konferensen tillsammans med Länsmuseet Gävleborg i Gävle.
Museernas omvärldsdagar är mötesplatsen för museisektorns viktigaste framtidsfrågor. Konferensen, som arrangeras av Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion, vänder sig till dem som jobbar med, eller är intresserad av, utvecklingsfrågor på svenska museer.
Under två halvdagar bjuds publiken på ett tiotal inspirerande föreläsningar med forskare och experter, som belyser ett brett spektrum av ämnen – där framtidens museum är den röda tråden.
Museernas omvärldsdagar har tidigare samarrangerats med Tekniska museet i Stockholm och Sörmlands museum i Nyköping. Den här gången slår Länsmuseet Gävleborg i Gävle upp sina portar för konferensen.
Museichef Leif Grundberg anger betydelsen av att lära av varandra och dela med sig av erfarenheter som orsak till att Länsmuseet Gävleborg vill stå som medarrangör till Museernas omvärldsdagar.
– Sedan ligger omvärldsfrågorna mig varmt om hjärtat. Det känns angeläget och spännande. Vi som museum är inne i en spännande utvecklingsfas så vi är beroende av omvärlden, säger han.
– Museerna har en viktig samhällsroll, då behöver vi ha perspektiv både bakåt och framåt. Inte bara bli retrospektiva. De utmaningar vi står inför ställer ännu högre krav på att vi är relevanta, då måste vi förhålla oss till framtidsfrågorna.
Framtiden gör samtiden greppbar
Att tänka på framtiden är viktigt för att kunna navigera i de utmaningar som museisektorn just nu står inför, menar Annelie Kurttila, enhetschef på Riksantikvarieämbetet.
– Att ta sig tid att blicka framåt – att fundera, samtala och formulera sig – tror jag faktiskt gör samtiden mer greppbar och mindre utmanande, säger hon.
– Jag ser omvärldsbevakning som en självklar del i vårt uppdrag att främja utveckling på museiområdet. I vardagen sker ju det arbetet under vinjetten Museer & omvärld på vår hemsida, men en gång om året vill vi samla branschen till dagar fulla av spaningar, mingel och utbyte, säger Annelie Kurttila.
Vilka är då museisektorns viktigaste framtidsfrågor, om de båda arrangörerna får välja?
– Jag vill prata mer om hur branschens kompetensbehov kommer att se ut i framtiden, säger Annelie Kurttila.
– För mig är det att hitta former att ta tillvara den kraft som finns i kulturarvet, för att kunna motsvara de förväntningar som finns på oss som institutioner. Vi måste hitta former för samverkan med ideella krafter, näringslivet och det offentliga, säger Leif Grundberg.
Museernas omvärldsdagar genomförs torsdag den 2 oktober, klockan 13.00-17.00 och fortsätter sedan dagen därpå, fredagen den 3 oktober, klockan 9-12.30. Utöver föreläsningar blir det panelsamtal i form av Museipanelen och, inte minst, många tillfällen att nätverka med nya och gamla kollegor. Programmet presenteras i mitten av juni, då öppnar även anmälan. Läs mer om de tidigare konferenserna här.