Anna Hadders, Regionmuseet Skåne, Anna Jansson, Nationalmuseum och Lina Thomsgård, Stockholms Kvinnohistoriska gästar den första upplagan av Museipanelen, fredagen den 26 mars. Foto: (CC BY)

Premiär för Museipanelen

Vilka av månadens nyheter påverkar museerna mest? Vilka tankar ska vi bära med oss framöver? Se premiären för Omvärld och insikts livesamtal Museipanelen, som under en halvtimme utforskar trender inom museisektorn.

Fredagen den 26 mars, klockan 8.30, är det premiär för Museipanelen, ett panelsamtal som direktsänds via Youtube, där aktuella ämnen och trender synas och diskuteras av en profilstark panel. Till att börja med är fyra samtal planerade under våren.

Förhoppningen är att samtalen ska ge alla verksamma inom museisektorn en möjlighet att ta del av nyheter och tankar som berör deras verksamhet. De som följer samtalet direkt kommer även att kunna interagera med panelen.

I panelen ingår bland annat Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska.
– Vi vill alltid vara med där idéutbyte sker. Vi är ju det nya gänget i klassen och lär oss otroligt mycket av att lyssna på erfarenhet och tradition, samtidigt som vi förhoppningsvis ska kunna tillföra ett och annat matnyttigt med lite utav ett utifrånperspektiv, säger hon, som svar på frågan om varför hon valt att vara med i panelen.

Hon tillägger:
– Dessutom! Ett otroligt toppat lag som får hjälpas åt att i pratformat täcka in nya innovativa satsningar och tendenser från runt om i världen, för att inspirera andra. Sånt tackar man inte nej till.

Laget som hon syftar på, vars medlemmar kommer att dyka upp under vårens samtal, består också av Karin Nilsson (Arkdes), Kerstin Brunnberg, (Kulturhuset Stadsteater), Karl Arvidsson (Göteborgs museum, från och med 22/3 Mölndals museum, Konst och Kulturstöd), Carl Heath (Rise), Klas Grinell (Göteborgs Universitet/Göteborgs museer och konsthall), Anna Hadders (Regionmuseet Skåne) och Anna Jansson (Nationalmuseum).

Vad kan man lära sig av att ta del av Museipanelen?
– Vi på Stockholms Kvinnohistoriska håller samverkan otroligt högt. Att vara nyfiken och lära av andra för att inspirera till ett aktivt och engagerande förhållningssätt till kulturarvet är en nyckel om vi som minnesinstitutioner ska lyckas vara relevanta, motståndskraftiga och attraktiva i framtiden, säger Lina Thomsgård.

Vad kommer du att tillföra till panelen?
– Som vanligt ohemula mängder babbel, men förhoppningsvis också relevanta case ifrån andra sektorer, där vi hämtar mycket av vår inspiration: kreativa näringar, innovativa kultursatsningar, sociala rörelser och digitala plattformar som gjort banbrytande saker som kan anpassas till museiverksamhet. I vårt uppdrag ska vi ju lyfta underrepresenterade perspektiv, så där ska jag hålla extra mycket utkik efter sånt som varit lyckat – eller varför inte totalt misslyckat? – och därmed intressant för vår bransch att dra lärdom av, säger hon.

Karl Arvidsson hälsar att han kommer att bidra med sin ”obotliga nyfikenhet”.
– Och jag tänker att jag kommer att få göra detta tillsammans med andra som också är obotligt nyfikna. Om inte annat så är jag bra på att trigga andra genom att vara frågvis. Jag har under åren varit, och är, särskilt intresserad av frågor om tillgänglighet och delaktighetsarbete. Detta inom både kulturhistoria, konstområdet samt fält- och uppsökandeverksamheter, säger han och konstaterar att “det gångna årets utmaningar har onekligen fått fart på digitala idéer, test och lösningar”.
– Detta är också något som vi intresserat oss för på både min nuvarande och kommande arbetsplats. Vare sig vi vill eller ej, och i den läroresan har det onekligen varit till nytta att vara obotligt nyfiken, säger Karl Arvidsson.

Det första samtalet leds av Lina Wennersten och Fredrik Emdén från Riksantikvarieämbetets Omvärld och insikt-redaktion.

Övriga samtal äger rum den 23 april, 28 maj och 18 juni. Vid varje tillfälle äger rum mellan 8.30 och 9.00.

Se det första samtalet här – 26 mars kl. 8.30–9.00.

Ämnen


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: