Nyhetsarkiv
Person i reflexväst och bygghjälm sitter på huk framför en blå glasmålning och undersöker en detalj i målningen. Omgiven av verktyg och annan utrustning.
Glasmålning i Kristine kyrka, Falun. Foto: (CC BY)

Samarbete för det kyrkliga kulturarvet och ett motståndskraftigt samhälle

Under årets kulturarvskonferens i Uppsala den 22–24 maj möts medarbetare från Svenska kyrkan, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelserna för att prata om det kyrkliga kulturarvet kopplat till beredskap och ett motståndskraftigt samhälle. Bland många medverkande finns kulturminister Parisa Liljestrand, professor i kulturvård Mattias Legnér och Fedir Androshcuk, museichef i Kiev.

Organisationer som planerar för framtiden och utvecklar samarbeten bidrar till ett motståndskraftigt samhälle. Kulturarvskonferensen är en återkommande sammankomst om det kyrkliga kulturarvet för samrådsgrupper på central och regional nivå där Svenska kyrkan, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelserna ingår.

Kyrkorummet som resurs

Temat den här gången är ”Kyrkligt kulturarv – beredskap och ett motståndskraftigt samhälle” med fokus på frågor om hållbarhet, beredskap vid kris och väpnad konflikt, och kyrkorummen som resurs i samhällsbyggande.

Riksantikvarieämbetet medverkar på flera punkter, bland annat genom att riksantikvarie Joakim Malmström deltar på öppningen av konferensen. Bland de medverkande finns även kulturminister Parisa Liljestrand, Mattias Legnér, professor i kulturvård och docent i historia vid Uppsala universitet, Fedir Androshcuk, chef för nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev, och överdirektör för MSB Camilla Asp.

En lång rad sakkunniga bidrar också med sin kunskap om olika delar inom det aktuella temat.

När du vill veta mer

Arrangörer för konferensen är den centrala samrådsgruppen i partnerskap med ett av de 13 stiften, i år Uppsala, och i samarbete med motsvarande regionala samrådsgrupp.

Konferensen är inte öppen för andra än inbjudna från de olika organisationerna, men eftersom det högaktuella temat kan vara intressant även för andra så spelas delar av konferensen in och kommer att kunna ses i efterhand. Vi återkommer med information om när och var.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: