Nyhetsarkiv
Närbild på arkeologiskt fynd, en slags kanna som ligger halvt dold i jord..
Sista söndagen i augusti är det dags igen för Arkeologidagen runt om i Sverige. Närbild från tidigare utgrävningar i Medeltidsstaden Nya Lödöse, i centrala Göteborg. Foto: (CC BY)

Besök Arkeologidagen på söndag 27/8

Följ med mer än 1000 år bakåt i tiden, till exempel till Gamla Uppsalas sju underverk eller platsen för alltinget på Gotland. Kanske vill du lära dig mer om Blekinges äldsta megalitgravar, om hällristningar och forntidsyoga vid Himmelstalund i Östergötland eller bli guidad  genom andra historiska landskap runt om i Sverige?

Nu på söndag den 27 augusti arrangeras Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi och förhistoria som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Alla är då välkomna att besöka de lokala aktiviteter som arrangeras runt om i Sverige – många på historiska platser.


Forntaxen Britta påminner om att det snart är dags för Arkeologidagen,
tillsammans med Ny Björn Gustafsson. Filmproduktion: Erik Larsson/RAÄ. (CC BY).

Följ arkeologers arbete

Upptäck föremålen, hantverket och arkeologens spännande arbete under den nationella temadagen för arkeologi. Under dagen kan du få delta i utgrävningar, guidas genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman på många historiska platser runt om i Sverige. Vid vissa arrangemang anordnas även särskilda barnaktiviteter.

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.

Här hittar du de landskap som deltar

I år innehåller programmet drygt 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på raa.se/arkeologidagen. Fler kan ännu tillkomma då anmälan för arrangörer är öppen några dagar till.

Arkeologidagen i Skåne

Arkeologidagen i Blekinge

Arkeologidagen i Halland

Arkeologidagen i Småland

Arkeologidagen i Västergötland

Arkeologidagen i Bohuslän

Arkeologidagen i Östergötland

Arkeologidagen på Gotland

Arkeologidagen i Västmanland

Arkeologidagen i Närke

Arkeologidagen i Södermanland

Arkeologidagen i Uppland

Arkeologidagen i Värmland

Arkeologidagen i Dalarna

Arkeologidagen i Västerbotten

 

Om Arkeologidagen

Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi, som årligen har arrangerats den sista söndagen i augusti i mer än 30 år. Syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: