Nyheter
Arkivhandlingar, böcker och dokument av olika slag och form ligger utspridda på ett bord.
Raritetsrummet vid Vitterhetsakademiens bibliotek. Foto: (CC BY)

Rettigstipendiet – stipendier för juniora forskare

Kungl. Vitterhetsakademien utlyser fyra stipendier för att stödja forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Målet med utlysningen är att underlätta bruk av samlingarna vid arkivet och biblioteket. 

Rettigstipendierna riktar sig till projekt som har nytta av de fysiska samlingarna vid Riksantikvarieämbetets arkiv och Vitterhetsakademiens bibliotek.

Stipendiet består av en engångssumma om 100 000 kronor och kan sökas av juniora forskare, på doktorand- och postdoktornivå, inom arkeologi, historia, konsthistoria, arkitektur, idéhistoria, bokhistoria, kulturarvsstudier, numismatik och besläktade ämnen. Den sökande måste ha en anknytning till en nordisk forskningsinstitution.

Utlysningen är öppen till och med den 15 oktober 2023. Är du intresserad kan du även anmäla dig till någon av våra informationsträffar i mitten av september, välj mellan att delta på plats i Stockholm eller digitalt

Läs mer om stipendiet, ansökan och hur du anmäler dig till informationsträff 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: