Nyhetsarkiv
Två personer slår högt gräs med lie.
Slåtter med lie är ett levande kulturarv som fortfarande utförs på många ställen. Foto: (CC BY)

Var med och fira Kulturarvsdagen i helgen

Den 8–10 september 2023 firas återigen kulturarvet runtom i  Sverige och hundratals lokala aktörer bjuder in till kulturarvsarrangemang. Många unika kulturhistoriska miljöer håller öppet och det finns massor av guidningar, vandringar och andra aktiviteter att utforska. Var med du också!

Till årets program, som pågår den 8, 9 och 10 september, är över 260 lokala arrangemang i 19 olika landskap anmälda.

Vill du till exempel vara med och inviga storhässjan vid ErskMatsgården i Hassela, följa återkomsten av hästspårvagnar på Norrmalmstorg i Stockholm, delta i bärnstenssafari i Falsterbo, eller bestiga kyrktornet i Åmål och få skåda ut över staden? Det är några av alla aktiviteter som finns att välja bland på Kulturarvsdagen 2023.

Kunskap från generation till generation

Med årets tema ”Levande kulturarv” vill vi främja de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa, och som fortfarande används idag. En mängd olika kompetenser och yrken gör att vi kan behålla och bevara kulturarvet på många sätt och hur detta arv kan värnas tack vare människor som förmedlar sin kunskap för kommande generationer.

Kulturarvsdagen ska bidra till att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i hela landet. Under tre dagar deltar lokala arrangörer med visningar och berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och platser.

Alla arrangemangen presenteras landskapsvis på raa.se/kulturarvsdagen.

Arrangemang per landskap

Många arrangemang har aktiviteter som vänder sig till hela familjen medan andra har särskilda aktiviteter för barn. Vissa erbjuder också aktiviteter där besökare får prova på att lära sig ett hantverk eller att testa innovativa lösningar.

Här är de landskap som är representerade i år:

Blekinge
Bohuslän
Dalarna
Dalsland
Gotland
Gästrikland
Halland
Hälsingland
Närke
Skåne
Småland
Södermanland
Uppland
Värmland
Västerbotten
Västergötland
Västmanland
Öland
Östergötland

Digitala arrangemang

Som vanligt finns det även några digitala arrangemang att välja bland.

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för Kulturarvsdagen i Sverige, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Aktiviteterna genomförs av lokala hembygdsföreningar, museer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser och organisationer samt privatpersoner med kulturhistoriskt intresse.

Läs mer om Kulturarvsdagens och årets tema

Temabild med text om Kulturarvsdagen 2023.
Årets tema för Kulturarvsdagen 2023 är Levande kulturarv. Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: