Nyhetsarkiv
nne i en medeltida borg med kala stenväggar står en skulptur av en skäggig, halvnaken vildman med en hare i den ena handen och en knölpåk i den andra. I förgrunden syns en surfplatta, genom vilken man kan få syn- och teckenspråkstolkning.
Medeltida skulptur av en vildman på Glimmingehus. Genom en guide i surfplattan kan besökaren få både syn- och teckenspråkstolkning. Foto: (CC BY)

Nya utbildningar: Lär dig syntolka för bättre museiupplevelser

Den grupp som enligt undersökningar har allra svårast att ta del av museernas verksamhet är personer med synnedsättning. Nu erbjuder Riksantikvarieämbetet dig som arbetar som pedagog, kommunikatör eller liknande på ett museum eller annan kulturarvsinstitution två nya utbildningar i syntolkning.

Enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen, ska bilder kompletteras med syntolkning, detsamma gäller filmer om de innehåller viktig visuell information som inte framgår av filmljudet. Syntolkning gör att personer som har svårt att se lättare kan ta del av den visuella informationen.

Riksantikvarieämbetet erbjuder nu två nya digitala utbildningar i syntolkning, den ena handlar om verbalisering av filmat material och den andra handlar om syntolkning med hjälp av alt-texter för bilder, skyltar etc.

Läs mer och anmäl dig här

Vi träffas digitalt via Teams. Föranmälan krävs.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: