nne i en medeltida borg med kala stenväggar står en skulptur av en skäggig, halvnaken vildman med en hare i den ena handen och en knölpåk i den andra. I förgrunden syns en surfplatta, genom vilken man kan få syn- och teckenspråkstolkning.
Medeltida skulptur av en vildman på Glimmingehus. Genom en guide i surfplattan kan besökaren få både syn- och teckenspråkstolkning. Foto: (CC BY)

Webbinarium: Kom igång med syntolkning genom verbalisering (2024)

Använder du filmer i din verksamhet? Till exempel informations- och presentationsfilmer eller inspelade föreläsningar som publiceras på webben eller i sociala medier? Då är du varmt välkommen till två förmiddagar om verbalisering.

Enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, DOS-lagen, ska filmer kompletteras med syntolkning, om de innehåller viktig visuell information som inte framgår av filmljudet. Syntolkning gör att personer som har svårt att se lättare kan ta del av den visuella informationen.

Verbalisering är en gren av syntolkning och används i föreläsningar och kortare informations- och inspirationsfilmer. Genom verbalisering kan du som föreläsare eller berättare göra innehållet tydligt och tillgängligt för personer med nedsatt syn, utan att behöva lägga på en separat syntolkning i efterhand.

Seminariet vänder sig till museer och andra kulturarvsaktörer, till exempel till dig som arbetar som pedagog, kommunikatör eller liknande på ett museum.  Vid det här webbinariet får du kunskap om grunderna i verbalisering och får göra även några praktiska övningar.

Vi träffas digitalt via Teams vid två tillfällen.

När: 3 juni kl.  9:30–11:00 samt 17 juni kl. 10:30–12:00
Var: Digitalt via Teams (Ny i Teams? Läs gärna mer under Att tänka på under mötet.)

Anmälan

Antalet platser är begränsat. Först till kvarn. Sista anmälningsdag är 31 maj.

  • Här kan du lämna tips och information som kan vara viktig för oss att känna till.

Personuppgifter (GDPR): I samband med att du anmäler dig samlar Riksantikvarieämbetet in och behandlar personuppgifter. Som användare har du rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som Riksantikvarieämbetet behandlar. Mer information finns på raa.se/gdpr.