Nyhetsarkiv
Två personer står och tittar in i kameran framför en öppen spis. En kvinna håller ett diplom som det står Riksantikvarieämbetet på. Mannen håller upp en ask med en medalj och en blomsterbukett.
Susanne Thedéen fick äran att räcka över diplom och medalj till Gösta Tegner. Förtjänstmedaljör 2023. Foto: (CC BY)

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2023 gick till Gösta Tegner

Gösta Tegner tilldelas förtjänstmedaljen för sitt stora engagemang för kulturreservatet Pershyttans bergsmansby och byggnadsminnet Nora veteranjärnväg. ”Ett bra exempel på hur viktiga ideella krafter arbetar för kulturmiljöerna i Sverige”, sa Susanne Thedéen när medaljen i går delades ut och medaljören hyllades.

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2023 delades ut av vikarierande riksantikvarie Susanne Thedéen vid en särskild tillställning på Pershyttans bergmansby förvaltargård den 24 april.

– Det arbete som Gösta bidrar med är ett bra exempel på hur viktiga ideella krafter arbetar för kulturmiljöerna i Sverige. De ger ett oerhört betydelsefullt bidrag för att kulturarvet ska kunna bevaras, användas och utvecklas, säger Susanne Thedéen.

Se filmen från utdelningen på Riksantikvarieämbetets Youtube-kanal.

Besöksmål av internationell klass

Pershyttans bergsmansby och Nora veteranjärnväg är av mycket stor regional och nationell betydelse i berättelsen om Sveriges industriella framväxt. De är dessutom besöksmål av internationell klass. De ägs och förvaltas av Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och veteranjärnväg (NJOV) och Gösta har alltsedan stiftelsen bildades 1981 varit dess kassör.

 

Man med kavaj står framför äldre byggnad med röd träfasad, och bredvid ser man ett tegeltak med en stor skorsten på.
2023 års förtjänstmedaljör Gösta Tegner är kassör vid Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och veteranjärnväg (NJOV) som förvaltar kulturreservatet Pershyttans bergsmansby och byggnadsminnet Nora veteranjärnväg. Foto: (CC BY)

– Jag har ägnat 45 år av mitt liv åt detta och det är viktigt att utmärkelsen som jag nu får kan gagna det arbete vi gör med att underhålla byggnaderna. För 45 år sedan var de flesta av de mer än 30 byggnaderna i gott skick men nu behöver många underhåll och det kostar mycket pengar, säger Gösta Tegner.

Läs mer i pressmeddelande om Göstas arbete och motiveringen i sin helhet (mynewsdesk.com)

Om förtjänstmedaljen

Närbild på självamedaljen och en liten miniatyrmedalja, i ask med blå sammet
Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj. Foto: (CC BY)

Riksantikvarieämbetet delar varje år ut förtjänstmedaljen till en eller flera personer som gjort stora insatser inom kulturmiljövården, helst utanför det professionella fältet. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj instiftades 1981 för särskilt förtjänstfulla insatser inom kulturminnesvård.
Läs mer om Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj och tidigare års medaljörer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: