Solens färd över himlavalvet. Träsnitt ur Historia de gentibus septentrionalibus, Olaus Magnus (1555)
Solens färd över himlavalvet. Träsnitt ur Historia de gentibus septentrionalibus, Olaus Magnus (1555) Foto: (CC BY)

Onsdagkväll i Östra stallet – om Olaus Magnus banbrytande historia

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholm bjuder in till föreläsning. Den 21 september får du möta bokhistoriker Henning Hansen, som berättar om historiken kring en bok av Olaus Magnus – en svensk präst, titulärärkebiskop av Uppsala katolska stift samt diplomat, humanist, etnolog och kartograf.

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar. 

Hela programmet för höstens ”Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Onsdag 21 september: Olaus Magnus som europeisk bästsäljare – Henning Hansen

Första utgåvan av Olaus Magnus banbrytande arbete Historia om de nordiska folken (Historia de gentibus septentrionalibus) utgavs i Rom år 1555 och förmedlade en bild av Norden som kom att stå sig i sekler. Originalutgåvan följdes av omarbetningar och översättningar till en rad olika språk: franska, italienska, holländska, tyska och engelska, men det skulle dröja till nittonhundratalet innan arbetet utkom på svenska.

Vitterhetsakademiens bibliotek har nio olika utgåvor av arbetet, och i samband med föreläsningen kommer de visas fram. Henning Hansen berättar om arbetets reception och utgivningshistorik under 1500- och 1600-talet. Genom att undersöka hur struktur, format, illustration och övergripande innehåll skiljer sig åt mellan olika utgåvor går det att följa hur verkets idémässiga uttryck förändras över tid.

Porträttbild, man med kavaj och glasögon, står i naturen.
Henning Hansen Foto: (CC BY)

Henning Hansen är forskare och bokhistoriker och verksam vid Vitterhetsakademiens bibliotek. Han disputerade år 2018 på en avhandling i läsningshistoria och har sedan dess föreläst och publicerat inom en rad olika områden: litteratursociologi, kartografi, bibliotekshistoria, och modern och medeltida bokkultur. Henning Hansen är Regional Liaison för Society for the History of Authorship, Readership and Publishing (SHARP) och är medlem av styrelsen för Nordiskt forum för bokhistoria och han ingår även i redaktionen för Brill-serien Library of the Written Word – The Industrial World.

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang