Almedalen laddar inför en ny händelserik politikervecka. Foto: ( CC BY)

Almedalsveckan

Vill du träffa oss under Almedalsveckan och få veta mer om angelägna kulturarvsfrågor och samhällsutveckling? Här hittar du när vi deltar och vad vi talar om, och dessutom finns en tillbakablick på vad vi gjort tidigare år.

Riksantikvarieämbetet under Almedalsveckan 2022

Riksantikvarieämbetet har inga egna arrangemang under årets Almedalsvecka utan syns som medverkande ibland annat Brandskyddsföreningens podcast ”Hur skyddar vi vårt kulturarv från brand?”. Vi är även medarrangör till ett samtal om kultursamverkansmodellen med delar av samverkansrådets parter.

Riksantikvarieämbetet deltar också i ett samtal om hållbar stadsutveckling, arrangerat av Svenska  byggnadsvårdsföreningen och Uppsala universitet.

Riksantikvarieämbetet medverkar på Tech meetup där vi som offentlig arbetsgivare bland annat diskuterar hur vi säkrar framtidens digitala spetskompetens.

Riksantikvarieämbetet går även i mångfaldsparaden genom Visby. Paraden är en manifestation för medmänsklighet och demokrati och arrangeras av RFSL Gotland och Region Gotland.

Almedalsveckan pågår i år mellan den 3 och den 7 juli. Här hittar du Almedalsveckans totala program 2022.

Kultursamverkansmodellen – en modell för framtiden

Sex av cheferna i Samverkansrådet parter samtalar om kultursamverkansmodellen som har varit under lupp sedan den infördes för drygt tio år sedan. Nu har kulturministern initierat en ny utredning om modellen och direktiven har just kommit. Hur ser de största kulturmyndigheterna på kultursamverkansmodellens nuläge och framtid? Vilka utmaningar ser vi och vad har samverkansmodellen bidragit till för Sveriges kulturliv?

Arrangör: Samverkansrådet med Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Konstrådet, Kungliga biblioteket, Länsstyrelserna (genom Länsstyrelsen i Hallands län), Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksteatern, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Svenska filminstitutet.
Tid: måndag 4 juli, 13:00 – 14:00.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, länk till arrangemanget.

Brandskyddsföreningens podcast ”Hur skyddar vi vårt kulturarv från brand?”.

I Sverige har vi många byggnader som är värdefulla ur ett kulturhistoriskt perspektiv och i många av dem finns även kulturhistoriskt värdefulla föremål. Från Riksantikvarieämbetet medverkar Erika Hedhammar, utredare vid Avdelningen för kulturarvsutveckling.

Arrangör: Brandskyddsföreningen.
Tid: måndag 4 juli, 15:00 – 17:00.
Plats: Klintens Brandstation, länk till arrangemanget.

Tech Meetup Almedalen

Under eventet diskuteras bland annat hur framtidens digitala spetskompetens kan säkras. Under en session medverkar Daniel Färnbo, chef för enheten systemutveckling vid Riksantikvarieämbetet, i en dialog om regeringsuppdraget Digital Spetskompetens.

Arrangör: Tillväxtverket och UKÄ tillsammans med IT-nätverket Gotland med; BRS Networks, Region Gotland, PayEx, Svenska Spel, Riksantikvarieämbetet och Pickit.
Tid: måndag 4 juli, 16:00 – 19:00.
Plats: Pickit HQ, Södra Kyrkogatan 3, länk till arrangemanget.

Hållbar stadsutveckling – är de klimatsmartaste husen redan byggda?

Hur kan man förändra samhällets tankesätt så att äldre fastigheter och värnandet av tidigare generationers byggnadshantverk ses som en viktig del av en mer hållbar framtid? I samtalet medverkar från Riksantikvarieämbetet Kicki Eldh, utredare vid Avdelningen för kulturarvsutveckling.

Arrangör: Svenska byggnadsvårdsföreningen och Uppsala universitet
Tid: tisdag 5 juli, 13:15 – 14:30.
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, “B14”, länk till arrangemanget.

Tidigare års Almedalsaktiviteter

Här kan du se var Riksantikvarieämbetet gjort eller vad vi talat om vid tidigare års Almedalsaktiviteter. Där hittar du även filmer från vår Youtubekanal.