Temabild med en kyrka som bakgrund och med loggor och information om evenemanget.
Europeana och Riksantikvarieämbetet genomförde en konferens om 3D och kulturarv, i samband med det svenska EU-ordförandeskapet 2023. (PDM)

Tema: 3D och kulturarv, den 18 april 2023

I april 2023 arrangerade Riksantikvarieämbetet och Europeana en konferens med tema 3D och kulturarv, i samband med det svenska EU-ordförandeskapet. Nu kan du ta del av den filmade konferensen i efterhand och talarnas presentationer.

På konferensen visades inspirerande exempel på hur 3D kan användas, vilken roll och innebörd 3D-tekniken kommer att ha för det gemensamma europeiska dataområdet för kulturarv och den digitala transformationen av kulturarvssektorn. Runt 300 personer deltog på konferensen, en del på plats men merparten digitalt.

Riksantikvarien öppningstalade

Riksantikvarie Joakim Malmström öppningstalade på konferensen och framhöll vikten av att digitalisera kulturarvet med hjälp av 3D, för både nutida- och framtida forskning. Inte minst i ljuset av den förstörelse som drabbat Ukrainas kulturarv.

– Teknologins framväxt, särskilt 3D-teknikens, har visat sig vara extremt användbar för att bevara kunskapen om vårt kulturarv, och göra det möjligt att studera det, även när det inte längre finns kvar. Det är viktigt att säkerställa att det arbete vi gör idag kommer att vara användbart även i framtiden och att det enkelt kan hittas, nås och delas på flera olika plattformar, sa Joakim Malmström.

När du vill veta mer

Här finns länkar till Europeanas samlade material från konferensen:

   Riksantikvarieämbetets medarbetare Björn Sundberg, Lisa Berg och Henrik Summanen höll också ett livesänt ”Eftersnack” den 21 april 2023 med en summering av konferensen.

   • Publicerad:
   • Uppdaterad:
   • Kategorier: Event