Foto: (CC BY)

Praktisk information

Kapprum, låsbara skåp, kläder och väskor

I anslutning till läsesalen finns kapprum med låsbara skåp och galgar. Innan ditt besök ska du lämna ytterkläder och väskor i kapprummet. Genomskinliga påsar finns att bära dina tillhörigheter i under besöket.

Kaffeautomat, mat och dryck

Observera att mat och dryck inte är tillåtet i läsesalen. I kapprummet och i Östra stallets entré kan du äta mat och dryck. Det finns en kaffeautomat med kostnadsfritt kaffe i kapprummet. Tyvärr finns det ingen tillgång till kylskåp eller mikrovågsugn för besökare.

Studieplatser och grupprum

Du kan kostnadsfritt och utan förbokning använda lokalerna för studier eller arbete. Du får gärna låna en studieplats eller grupprum i Östra stallet.

Skanning, kopiering och fotografering

Skanning är kostnadsfri i våra kopieringsmaskiner och bokskanner. Om du vill kopiera och skanna material finns det möjligheter att skriva ut och spara kopior på USB-minne. Bokskannern kan skanna i 300 DPI och klarar format som TIFF, PDF och JPEG. Du kan antingen ta med ett eget USB-minne eller köpa ett i informationsdisken (40 kr / styck). Storleken på våra USB-minnen är 16 GB. Du kan också göra utskrifter på A4-papper. För arkivmaterial och annat ömtåligt material ska alltid bokskannern användas. Det går också bra att använda egen kamera. Läs mer under beställ arkiv till läsesalen.

Om du önskar digitala filer för andra användningsområden, såsom högkvalitativt tryck, kan du beställa digitalisering. Det innebär en annan hantering och ökade digitaliseringskostnader. Läs mer om digitalisering med högre kvalitet på sidan om Beställ digitalisering.

Var och en ansvarar själv för att följa gällande upphovsrättslag. Du får själv kontakta upphovsrättsinnehavaren för att se om du har rätt att använda materialet.

Mobiler och datorer

Du får använda mobiltelefon utanför läsesalen, men försök att inte störa andra besökare. Ha därför telefonen i tyst läge. Du får gärna använda egen dator och det finns eluttag i anslutning till många av borden i läsesalen.