Kaffemugg i automat Foto: ( CC BY)

Praktisk information

Datorer och trådlösa nätverk

Du kan använda de publika datorerna i Östra stallet för att söka i digitala söktjänster och informationsmängder. Om du har egen dator, surfplatta eller telefon kan du surfa via vårt trådlösa nät. Lösenordet till vår wifi är: heritage och ingången heter RAÄ.

Kapprum, låsbara skåp, kläder och väskor

I anslutning till läsesalen finns kapprum med låsbara skåp och galgar. Innan ditt besök ska du lämna ytterkläder och väskor i kapprummet. Genomskinliga påsar finns att bära dina tillhörigheter i under besöket.

Kaffeautomat, mat och dryck

Observera att mat och dryck inte är tillåtet i läsesalen. I kapprummet och i Östra stallets entré kan du äta mat och dryck. Det finns en kaffeautomat med kostnadsfritt kaffe i kapprummet. Tyvärr finns det ingen tillgång till kylskåp eller mikrovågsugn för besökare.

Studieplatser och arbete

Du kan kostnadsfritt och utan förbokning använda lokalerna för studier eller arbete. Du får gärna låna en studieplats eller grupprum i Östra stallet.

Skanning, kopiering och fotografering

Skanning är kostnadsfri i våra kopieringsmaskiner och bokskanner. Om du vill kopiera och skanna material finns det möjligheter att skriva ut och spara kopior på USB-minne. Bokskannern kan skanna i 300 DPI och klarar format som TIFF, PDF och JPEG. Du kan antingen ta med ett eget USB-minne eller köpa ett i informationsdisken (40 kr / styck). Storleken på våra USB-minnen är 16 GB. Du kan också göra utskrifter på A4-papper. För arkivmaterial och annat ömtåligt material ska alltid bokskannern användas. Det går också bra att använda egen kamera. Läs mer under beställ arkiv till läsesalen.

Om du önskar digitala filer för andra användningsområden såsom högkvalitativt tryck kan du beställa digitalisering. Det innebär en annan hantering och ökade digitaliseringskostnader. Läs mer om digitalisering med högre kvalitet på sidan om Beställ fotografier.

Var och en ansvarar själv för att följa gällande upphovsrättslag. Du får själv kontakta upphovsrättsinnehavaren för att se om du har rätt att använda materialet.

Tillgänglighetsanpassningar

Läsesalen i Östra stallet är tillgänglighetsanpassad för personer med rörelsehinder. Entrén till Östra stallet och in till läsesalen har dörröppnare som regleras med tryckknapp. Det finns en handikappanpassad toalett i kapprummet. Vi har en läsapparat, Looky, för synskadade. Det finns tyvärr ingen hörselslinga i läsesalen som kan användas i samband med program och föredrag.

Entré och entréhall tillgänglig för rullstolsburenBemannad receptionToalett tillgänglig för personer som använder eldriven rullstolLedarhund välkommenParkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga

När är det bäst att besöka Östra stallet?

Det är ofta gott om plats i läsesal därför är du inte beroende av att komma någon specifik tidpunkt i veckan.

Lokalerna och läsesalen

I lokalen finns det en informationsdisk där du kan ställa frågor och få hjälp med att beställa fram arkivmaterial och böcker. I biblioteksdelen finns den så kallade Öppna samlingen och Tidskriftssamlingen. I den Öppna samlingen står de senast inköpta böckerna uppställda på hyllor utifrån det året de köptes in. I Tidsskriftssamlingen står våra tidskrifter uppställda. Här hittar du de senaste åtta åren uppställda i bokstavsordning. Äldre tidskrifter förvaras i våra magasin.

Det finns också studieplatser där du kan läsa, studera eller arbeta. Vi har även två grupprum och utöver det har vi en tyst läsesal. I läsesalen läser du arkivmaterial och böcker som ej får lånas hem.  Du hämtar själv och lämna tillbaka böcker och arkivhandlingar i informationsdisken.

I lokalerna finns också sökdatorer med tillgång till Riksantikvarieämbetets digitala sökresurser, arkivförteckningar och bibliotekskataloger.

Mobiler, datorer och wifi

Du får använda mobiltelefon utanför läsesalen, men försök att inte störa andra besökare. Ha därför telefonen i tyst läge. Du får gärna använda egen dator och det finns eluttag i anslutning till många av borden i läsesalen. Lösenordet till vår wifi är: heritage och ingången heter RAÄ.