Aktuellt om Fornsök

Lantmäteriet och Metria utför tekniskt underhåll 4-5 september

Augusti: Helgen den 4-5 september utför Lantmäteriet och Metria tekniskt underhåll av sina tjänster. Det innebär att tillgängligheten av bakgrundskartorna i Fornsök kan påverkas.

Planerat driftavbrott lördag den 24 april

April 2021: Lördagen den 24 april har Riksantikvarieämbetet ett planerat driftavbrott för tekniskt underhåll av flera e-tjänster. Det innebär att bland annat Fornsök kommer att ligga nere under delar av dagen.

Lantmäteriets planerade diftavbrott 21 februari kan påverka Fornsök

Februari 2021: Söndagen den 21 februari har Lantmäteriet ett planerat driftavbrott för tekniskt underhåll av sina e-tjänster. Det kan påverka tillgängligheten av bakgrundskartorna i Fornsök.

Driftavbrott för Forndok 9 februari

Februari 2021: Forndok kommer att vara nedstängd den 9/2 från kl. 14.00 på grund av tekniskt underhåll. Den uppdatering som ska göras av Forndok kan ta upp till åtta timmar. Det innebär att du inte kan titta på inventeringsboksuppslag och andra dokument via lämningskortet, eller söka fram rapporter med mera i Forndok under den tiden. Forndok ska vara uppe igen senast på morgonen onsdag den 10 februari.

Fritextsök

November 2020: Under Sök lämning kan du nu göra sökningar i de textfält som beskriver lämningen. I fältet Sök skriver du då in ett eller flera ord. I sökresultatet ser du vilket ord som du fått träff på. Om du skriver in flera sökord kommer du få träff på de lämningar där samtliga sökord finns inskrivna. Till exempel ”stenålder” OCH ”yxa”. Läs mer om hur du söker i Fornsök här.

Driftavbrott för Fornreg och Fornsök 9/11

Oktober: På morgonen den 9/11 har vi ett planerat driftavbrott för Fornreg och Fornsök på grund av en större uppdatering. Vi ska bland annat driftsätta en första version av ett fritextsök. Fornreg och Fornsök beräknas ligga nere i ca en timme någon gång mellan 07.00 och 10.00.

Driftsavbrott Forndok

Tisdag 29 september kommer vi att göra en större uppdatering av Forndok (e-arkivet där rapporterna som laddas upp via Fornreg sparas). Forndok behöver vara stängd under uppdateringen vilket innebär att kopplingen mellan Forndok och Fornreg resp Fornsök ligger nere.

Man kommer alltså inte kunna ladda upp några dokument till uppdrag under den här tiden och heller inte söka efter eller läsa några rapporter eller andra publikationer som är lagrade i Forndok.

Zooma in i kartan till den plats där du befinner dig

Juli 2020: Nu kan du zooma in i kartan utifrån din enhets gps-position eller plats. Klicka på ikonen för Visa din position till höger i kartan så zoomas kartan in till det ställe där du befinner dig. Om du råkar vrida på kartan i din mobila enhet kan du rotera tillbaka den till nord-sydligt läge genom att klicka på kompassen som då blir tillgänglig.

Förändringar av Fornsöks utseende

Mars 2020: Den 25 mars har förändringar Fornsöks utseende driftsatts. Det rör sig om tillgänglighetsanpassningar enligt WCAG det berör bland annat Sök lämning och Sök uppdrag. Du återfinner dem nu till höger under symbolen Sök (ett förstoringsglas). Alla de länkar som förut låg längst upp har nu samlats nu under menyn. Fler tillgänglighetsanpassningar enligt WCAG kommer att göras under våren.

Uppdragsregistret något långsammare

Februari 2020: Att söka i uppdragsregistret går för tillfället något långsammare. Vi arbetar med att förkorta tiden det tar för en sida att laddas i Fornreg. Det kommer förmodligen att ta ytterligare någon vecka innan det är klart.

Driftsavbrott Forndok

Måndag 27 januari kommer vi att göra en större uppdatering av Forndok (e-arkivet där rapporterna som laddas upp via Fornreg sparas). Forndok behöver vara stängd under uppdateringen vilket innebär att kopplingen mellan Forndok och Fornreg resp Fornsök ligger nere.
Forndok stängs ned från kl 17. Forndok beräknas vara uppe senast till lunch på tisdag 28 januari.

Man kommer alltså inte kunna ladda upp några dokument till uppdrag under den här tiden och heller inte söka efter eller läsa några rapporter eller andra publikationer som är lagrade i Forndok.

Problemet med Forndok är löst

November 2019: Problemet med Forndok är löst och du kan återigen komma åt inventeringsboksuppslagen och händelseloggarna via Fornsök.

Driftsstörning av Forndok

November 2019: Forndok ligger för närvarande nere på grund av driftsstörningar. Det innebär att du inte når inventeringsboksuppslagen och händelseloggarna via Fornsök. Vi arbetar med att lösa problemet.

Gamla Fornsök stängs den 6 november

Oktober 2019: På grund av ett föråldrat tekniskt system har vi nått en punkt där förvaltning av söktjänsten inte längre är hållbar. Därför måste vi stänga gamla Fornsök tidigare än planerat.

Det innebär bland annat begränsade sökmöjligheter för dig i och med att all sökfunktionalitet ännu inte finns på plats i nya Fornsök. Arbete med bland annat utveckling av fritextsök och positionering av kartan utifrån ortnamn pågår. Vi vet idag inte när dessa funktioner lanseras. Mer information om det kommer framöver.

Det innebär också att du ännu inte kan nå all information i nya Fornsök, till exempel beskrivningarna i vissa inventeringsbokuppslag. Vi på Riksantikvarieämbetet har fortsatt tillgång till gamla Fornsök, så kontakta oss om du behöver få tag i särskild information.

Vi kommer även att stänga ned WMS-tjänsten för FMIS. Om du fortfarande använder den så ska du byta ut den mot WMS:en som går mot Kulturmiljöregistret. Den hittar du här.

Nya funktioner i Fornsök

Augusti 2019: Den 22 augusti driftsatte vi ett antal nya funktioner i Fornsök. Du har kanske redan upptäckt dem?

 • Utskriftsversion och utskriftsfunktion
  Du kan nu få en förhandsgranskning av lämningens information genom att klicka på Utskriftsversion längst upp på lämningskortet. Den kan du dessutom skriva ut.
 • Se äldre versioner av lämningens registreringar för att jämföra med den nuvarande
  Under balken Versioner längst ned på lämningskortet ser du de registreringar som är gjorda för lämningen. Nu kan du även titta på en äldre version av lämningen genom att klicka på Visa bredvid den registrering du vill titta på. Den öppnas då i en ny flik, så att du kan jämföra de olika versionerna med varandra.
 • Positionera karta via koordinater
  Nu kan du positionera kartan genom att skriva in koordinater. Funktionen hittar du genom att klicka på symbolen som finns till höger i kartan under zoom-verktyget.
 • Sök genom handritad polygon i kartan
  Nu kan du ange ett område i kartan som du vill söka i genom att rita en polygon. Funktionen hittar du under Sök lämning. Klicka på Rita geografiskt område.
 • Sök på lämningens undersökningsstatus, skadestatus och registreringsstatus
  Vi har lagt till möjligheten att söka på fler attribut för lämningen. Du hittar dem under Sök lämning.

Uppdaterade datauttag och WMS:er finns nu tillgängliga

Maj 2019: Problemet med uppdateringen av datauttag och WMS:er är nu åtgärdat.

Ny version av Fornsök

Februari 2019: En ny version av Fornsök finns nu öppen att använda. Den nya versionen har ett nytt utseende, aktuell fornminnesinformation och ett sökbart register för arkeologiska uppdrag.

Länk till nya versionen av Fornsök.

Länk till stöd och hjälp att använda nya Fornsök här.

Länk till sida som bland annat beskriver:
– vad som är nytt med nya söktjänsten,
– några exempel på ytterligare förbättringar som snart kommer och
– beskrivning av vad de olika delarna i nya Fornsök innehåller.

Riksantikvarieämbetets Öppna data-portal

November 2018: Nu finns den information som migrerats från FMIS till nya Kulturmiljöregistret tillgänglig via Öppna data-portalen. Observera att arbetet med bastjänsterna pågår. Läs mer här om Öppna data-portalen.

Så här berörs gamla Fornsök och FMIS under 2018 och  2019 av övergången till en ny process för fornminnesinformation

Augusti 2018: Fornsök och FMIS berörs av höstens övergångar i samband med arbetet som pågår med en ny och digital process för fornminnesinformation. Läs mer om när och hur det berör informationen i ditt län.

Så här hanterar Riksantikvarieämbetet personuppgifter

2018: Här hittar du information om hur Riksantikvarieämbetet hanterar personuppgifter.