Porträttbild på en man, ljus bakgrund.
Gunnar Ardelius, tillträdande generalsekreterare för riksförbundet Sveriges Museer. Foto: (CC BY)

”Alla behöver samarbeta bredare än man gör i dag”

En nätverksskapande författare som brinner för kulturpolitik, folkbildning och kulturarv. Så kan riksförbundet Sveriges Museers tillträdande generalsekreterare beskrivas. Omvärld och insikt fick en pratstund med Gunnar Ardelius.

Den första augusti tillträder Gunnar Ardelius som generalsekreterare för Sveriges museer. Han är författare och har varit ordförande för Författarförbundet. Nu arbetar han som verksamhetschef för Ideell kulturallians och efterträder Jeanette Gustafsdotter, som utsågs till kulturminister.

Varför sa du ja till jobbet?
– Det finns många anledningar till det. För det första kommer jag från en bakgrund inom kulturvärlden där jag har skapat starka nätverk och lärt mig mycket där som jag på ett personligt plan kan föra in i museivärlden. Uppdraget är att stärka, samla och synliggöra hela museibranschen och jag tror att jag kan bidra till det. Jag ser det som en förlängning av mitt engagemang för kulturpolitik, folkbildning och kulturarv.

– När jag börjar på ett nytt jobb funderar jag så klart över vad jag kan bidra med, men det finns också mycket att lära och jag är nyfiken på att träffa våra medlemmar och lära mig mer.

Vad har du lärt dig på Ideell kulturallians som du kan använda som generalsekreterare för Sveriges museer?
– För museisektorn och för Ideell Kulturallians är konstens frihet central. Museilagen är ännu relativt ny och vi kommer fortsätta arbeta för museernas oberoende. Museerna har en viktig roll för den fria åsikts- och kunskapsbildningen och det är viktigt att våra medlemmar är oberoende och professionella.

­– Sedan är hela kultursektorn underfinansierad. Folkbildningen och studieförbunden har urholkats under lång tid och underfinansieringen fanns innan pandemin.

Har du någon vision för utvecklingen av Sveriges museer?
– Först vill jag lyssna in och träffa medlemmarna. Det är val precis när jag börjar och en vision jag har är att visa på den centrala roll som Sveriges museer har som kunskaps- och demokratibärare. Pandemin visade tydligt, och jag förde fram det i Återstartsutredningen, att kultur är en helhet. Alla behöver arbeta tillsammans och samarbeta bredare än man gör i dag.

Hur ser du på museernas digitalisering? Vilken roll har Sveriges museer där?
– Digitalisering är en fråga som har följt med mig ända sedan jag började på Författarförbundet. Det är en av de viktigaste frågorna inom museiområdet och Sveriges museer ska vara en nod här. Digitaliseringen är avgörande för att kunna öka tillgängligheten, men det handlar om att hitta hållbara, gemensamma lösningar, så att inte alla springer på samma bollar.

På tal om bollar: du har varit aktiv inom Författarlandslaget. Kommer du att lobba för ett museilandslag?
– Först får vi se vad det finns för talanger. Och så får jag göra en övergång. Författarlandslaget är en rolig grej som gör att vi träffas och i en medlemsstyrd organisation händer de viktigaste sakerna oftast när man träffas, så det kan vara bra att skapa nya sorters mötesplatser.

Vilka andra branscher bör museisektorn snegla på?
– Jag tror mycket på internationella samarbeten, både nordiska och globala nätverk. När det gäller digitalisering finns det hur mycket som helst att hämta in från andra branscher. Jag tycker också att det är viktigt att lyfta fram och stärka forskningen, att låta den ta plats.

Kommer du fortsätta skriva böcker?
– Ja, jag tar mig lite tid här och där. Jag skriver till exempel på tåget till och från jobbet.

Tar du med dig något från skrivandet till din roll som generalsekreterare?
– Ja, det är lätt att tro att skrivandet är något man gör ensam, men det är ofta ett lagarbete. Och man måste våga kasta sig ut i det man inte känner till. Om man ska komma framåt i kreativa processer måste man våga vara sårbar, våga misslyckas, våga pröva nya tankar och ha en tilltro till processen – det tar jag med mig från skrivandet till mitt nya jobb. Till en viss del ska man veta vad man håller på med, men till en viss del ska man inte ha någon aning.

Lina Wennersten Bergner

 

Kategori

Ämnen


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: