Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

Porträttfoto av en man med skägg.

”Debatten idag ska gynna samtalet imorgon”

YTTRANDEFRIHET I en tid då yttrandefriheten utsätts för hårt tryck måste museerna värna om sitt oberoende. Som ett led i detta bör museerna undersöka idén om objektivitet, menar Niklas Cserhalmi, museichef på Arbetets museum i Norrköping och ordförande i branschorganisationen Sveriges Museer.

Läs mer.

Ämnen

,

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Två kvinnor vid en vävstol.

”En tyst maskinpark har inte så mycket att förmedla”

Tre nya sidenvävare utbildas nu vid K A Almgren sidenväveri och museum. Det unika lärlingsprogrammet är helt avgörande för verksamheten, säger museichefen Anna Hedtjärn Wester. Både för produktionen, och för att levandegöra den svenska textilindustrins historia.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En man står framför en blommig tapet och håller i en porslinsräv.

Han ”härmar” museer – med porslinsrävar

Mjölby Porslinsrävsmuseum är ett konstprojekt som härmar museer. Och som var ett onlinemuseum långt innan begreppet blev vedertaget.
Mattias Frisk, museets grundare, utmanar traditionen.
– Det är ytterst få som man egentligen når med det traditionella museet, säger han.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

En kvinna med långt hår står med ryggen mot kameran i en utställning med neanderthalar-skallar på Georgiens nationalmuseum.

Kulturens oberoende monteras ned i Georgien

Ett nationalmuseum som hotas av rivning, arkeologer som får sparken och konstnärer som protesterar genom att ta bort sina egna verk. I Georgien pågår kulturkriget för fullt. Men nu växer protesterna sedan det styrande partiet försökt införa en lag om utländska agenter, likt den som finns i Ryssland.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Elektronisk dansmusik tar plats på museet

Elektronisk dansmusik har börjat ta plats i arkiven och på museer. En donation av etnologiska fältbeskrivningar, intervjuer och raveflyers gjordes nyligen till Svenskt Visarkiv. Och i fjol öppnades museet tillägnat DJ:n Avicii. Men hur kan elektronisk dansmusik användas som kulturarv?

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Färgglada kuber med varsitt mål tryckt på.

De vanligaste hindren för museernas hållbarhetsarbete

ANALYS Att det är viktigt med hållbarhetsfrågorna vet de flesta museer. Likväl är det svårt att komma igång hållbarhetsarbetet. Vad skulle minska hindren? På uppdrag av Omvärld & Insikt frågade Amanda Creutzer, konsult inom upphandling och utställningsproduktion, ett tjugotal museer. 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Porträttbild på Helene Rånlund, överintendent Statens försvarshistoriska museer

Den nya museidefinitionen – nu även på svenska

Icoms nya museidefinition har fått en svensk översättning. Nu ska de noggrant utvalda orden möta museisektorn. Helene Rånlund, tf ordförande för Svenska Icom, räknar med att det kommer att bli diskussion kring dem.
– Museidefinitionen kan inte passa in på alla, man måste titta på den utifrån de förutsättningar man har, säger hon.

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Tvådelat foto: till vänster porträtt på Johan Löfgren, chef på samlingsenheten på Marinmuseum; till höger ett ballastjärn från förlista skeppet Sophia Albertina.

Så fick museet tillbaka föremål från sjunket skepp – efter 241 år

SÅ GJORDE VI 241 år efter örlogsfartyget Prinsessan Sophia Albertinas förlisning utanför Nederländernas kust har dess skeppsklocka och andra föremål äntligen fått återvända hem till Karlskrona. Marinmuseum har ägnat två år för att få till stånd detta statsutbyte.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Jan Broman står i ett mörkt utställningsrum på Paradox.

”Det borde finnas en gräns för hur tråkiga museer kan vara”

Museer ska förmedla kunskap och utbildning och vara relevanta, men inte nödvändigtvis ha en egen samling. Och så måste de vara underhållande. Det anser Jan Broman, grundare av Paradox Museum Stockholm.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Helsingborgs Museum ska investera sig ur energikrisen

De höga energipriserna slår hårt mot de svenska museerna. På Helsingborgs museum ser årets energinota ut att bli nära en miljon kronor högre än beräknat, trots flera års arbete med energieffektivisering. Nu görs ytterligare investeringar för att kunna göra hållbara besparingar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2 3 5