Nyheter och trender för museer.

Vill du skriva för oss? Lämna tips eller idéer? Kontakta redaktionen!

Tvådelat foto: Till vänster demonstranter med plakat med texten "science > 'alternate facts'"; till höger porträttbild på Anna Loverus.

”Artificiell intelligens kan bli historiens räddning”

ESSÄSTAFETT Kunskapsgenererande artificiell intelligens kommer att tvinga fram en gemensam bild av historien. Gör vi det rätt kommer den bilden vara byggd på vetenskap och forskning – vilket kan tvinga bort epidemin av ”alternativa fakta” och konspirationsteorier. Det kan bli historiens räddning, skriver Anna Loverus, grundare av strategibyrån Better Odds.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster elever med bärbara datorer i ett klassrum; till höger porträttfoto föreställande pedagogikforskaren Elza Dunkels.

”Svindlande tanke att vi en gång dömde ut Wikipedia som källa”

ESSÄSTAFETT När Wikipedia lanserades i januari 2001 var pedagogikforskaren Elza Dunkels en av skeptikerna. 22 år senare har hon svårt att begripa hur nätencyklopedin kunde dömas ut som en icke tillförlitlig källa. Nu hyllar hon i stället Wikipedia som en utmärkt plattform för utbildning och forskning.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Vi får aldrig acceptera att obevisbara tokerier förkläs som fakta”

ESSÄSTAFETT Var går gränsen mellan åsikt och fakta? Hur tungt ska tyckarens egen önskan – av politisk, religiös, kulturell eller privat natur – att historien ska se ut väga i förhållande till verifierbara och empiriskt granskningsbara uppgifter? Falsifierbara åsikter förklädda som fakta får historieprofessor Dick Harrison att se rött.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster en artikel på Wikipedia som redigeras; till höger Björn Sundberg på Riksantikvarieämbetet iklädd keps.

Vi skriver historia i realtid – hur påverkar det vår uppfattning av historien?

ESSÄSTAFETT Vad händer med vår uppfattning av historien när vi kan redigera den i realtid online? Och hur ska museerna förhålla sig till detta? Det är frågor Björn Sundberg, programledare för Digital omställning på museiområdet, ställer då han bjuder in till en essästafett på Omvärld & insikt.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se